Praktikus kertépítés házilag

„Legyen szó szinte bármilyen ház körüli teendőről, ha az ember egy jobbfajta intellektussal és stabil internetkapcsolattal rendelkezik, úgy az otthoni megoldások mindig olcsóbban jönnek ki, mintha szakértőt kérnénk fel.”  Gondolhatnánk mi is jámboran – és végül is jogosan – hogy ez igaz, egy komolyabb földterület minőségi kertépítésére vonatkozóan is. Viszont valóban így volna ez? No, azért várjuk csak ki a végét!

 

Min is akarunk „spórolni”? A kertépítés anyagdíján vagy a munkadíján?

Egy profi kertépítés kialakításához szükséges mozzanatok némelyike ugyan házilag is megoldható, így elvileg spórolhatunk rajta. Sőt, akár meg-, illetve kiépíthetjük a teljes kertet is házilag. Ehhez persze természetesen nem árt konzultálni valakivel, aki a kertépítés szakmában „otthon van”, és követni az ő szakértő utasításait. Na de lényeg, hogy megvesszük a barkácsáruházban a kellékeket, beszélünk egy ismerős ismerősével, aki állítólag keni-vágja a témát, legalább tíz órán keresztül bújjuk a netet a témában, és persze alapban is királyok vagyunk. Úgy megoldjuk az egészet okosba’, olcsóba’ hogy öröm lesz nézni? Hát attól függ, miről is van szó. Ha például pár tucat négyzetméternyi földterület füvesítéséről, akkor talán. De ha éppenséggel egy nagyobb méretű komplett kert minőségi és fantáziadús kertépítéséről (sziklakert, kerti ösvény, kerti tó, automata öntözőrendszer és harmatos virágágyások zöldellő pázsittól körülölelve) volna szó, gondolná bárki is, hogy ez tényleg költséghatékony stratégia? Hogyha azt szeretnénk, hogy hosszú távon is nyugalmat és szépséget árasztó kertünk legyen, ügyelnünk kell a részletekre.

Még néhány fontos szempont

A kivitelezést nézve alapvetően két szempontot szükséges szem előtt tartani a kertépítés vonatkozásában egészen már attól a pillanattól kezdve, hogy elhatároztuk, egy dekoratív kerttel szeretnénk ékesíteni otthonunk külterét. Az egyik ilyen tényező, hogy komolyan megfontoljuk, mekkora területet adunk a leendő díszkertünknek, a másik pedig, hogy mennyi időt és energiát tudunk rá áldozni majd a rendszeres karbantartására! Az is tény, hogy a jól kivitelezett kertépítési munkálatokat követően a kert rendben tartása is jóval kevesebb energiabefektetéssel jár majd, illetve sokkal nagyobb eséllyel pályázik a tartósabb sikerre.


hunprobalazs