Radiátor fajták

A radiátorok feltalálását az 1800-as évekre datálják. Így talán mondanunk sem kell, hogy a radiátorok hosszú múltra tekintenek vissza. Ugyanakkor az évek folyamán a radiátorok komoly változáson mentek keresztül.

A radiátor típusokról a linkre kattintva olvashat többet. Napjainkban a modern fűtési megoldások egyre inkább háttérbe szorítják a radiátorokat, amik viszont még mindig töretlenül megtalálhatók a fűtési alternatívák piacán. A radiátoroknak számos különböző változata létezik. A gőzradiátorokat a forró vízből keletkező gőz működteti. A gőz a csöveken keresztül halad a radiátorban, ami sugárzással és konvekcióval felmelegíti a szobát. A gőz miközben áthalad az egységen lassan lehűl és kondenzációvá válik. Ez a kondenzáció áthalad az egységen és visszavezet a kazánba, ahol visszaváltozik vízzé. Ez egy viszonylag régi fűtési módszer, így az új építésű otthonokban nem valószínű, hogy ilyennel találkozunk. Van, ahol még ezt a módszert alkalmazzák, azonban egyre kevésbé elterjedt ez a módszer.

Az elektromos radiátorok hasonlóak a gőz radiátorokhoz, ellenben más módszert alkalmazva állítják elő a hőt. Az ilyen típusú radiátorok fűtőelemének magja egy fémtartály, mely különleges ásványolajjal van megtöltve. Ezt az ásványolajat hőolajnak vagy hőátadó olajnak is szokás nevezni. Nagy előnye, hogy nem éget a fűtési folyamat során, ezáltal nem kell újra tölteni vagy cserélni. Magas forrponttal és különleges hőteljesítménnyel rendelkezik, aminek köszönhetően az olaj kis térfogatai nagy mennyiségű hőenergiát bocsátanak ki párolgás nélkül. Ezek a fűtőtestek sokkal biztonságosabbak, mint a legtöbb egyéb típus. Bővebb információkért és informatív cikkekért, valamint elérhetőségért látogasson el a gazszerelo-budapesten.hu weboldalra.


hunprobalazs