Rákellenes fűszernövények a kertben

Tudjuk, hogy finomak, de az ízletes aromákon túl mást is tartogatnak számunkra. Mindennap használt fűszernövényeink gyógyhatásokat rejtenek magukban, olyan vegyületeket tartalmaznak, melyeknek rák elleni hatékonyságára tudományos bizonyíték is van.

[adsense_id=”1″]

A legegyszerűbb és legkevésbé költséges módja annak, hogy védekezzünk a rák ellen, hogy sok zöld növényt fogyasztunk. Ezeknek nagy részét kiskertünkben is meg tudjuk termelni. Ha kifejezetten az a célunk, hogy egészséges növényeket ültessünk, melyekkel a daganatokat is megelőzhetjük, bőven van miből válogatni.

A rozmaring hagyományosan használt fűszernövénye a magyar konyhának is. Jellegzetes illatát a terpének adják, melyek arra ösztönzik a rákos sejteket, hogy szüntessék meg a reprodukciót, majd végül elpusztulnak. A tudomány azt is felfedezte, hogy kemoterápiás kezeléssel együtt alkalmazva a terpén hatására azok a rákos sejtek is pusztulásnak indulnak, melyek korábban ellenálltak a terápiának.

A petrezselyem szintén felkeltette az orvostudomány figyelmét. A benne található apigenin egy természetes olaj, melyről kimutatták, hogy megakadályozza az angiogenezist, azaz megállítja azoknak az ereknek a növekedését, melyeken keresztül a daganatok tápanyagokhoz jutnak. A petrezselyem hasonlóan hat, mint az erre célra kifejlesztett, kizárólag vényre kapható gyógyszerek. A menta levelének hatóanyagai a petrezselyemhez hasonlóan működnek, így elősegítik a daganatok sorvadását, végleges pusztulását.


hunprobalazs