Rejtélyes sziget a világűrben

A Szaturnusz egyik holdjáról készült modern műholdfelvételeken olyan kis szigetre lettek figyelmesek a tudósok, amit eddig még nem láttak a tudósok. A bolygónak összesen 62 holdja van, amelyek közül a legnagyobbik jelenti most az igazi fejtörést a kutatóknak.

[wp_ad_camp_1]

A Titán hold felszínén több tenger is található, és az egyik legnagyobb, Ligeia Mare tengerben egy új sziget fejlődött ki. Az amerikai kutatók szerint többféle elmélet alapján is meg lehet magyarázni a különleges jelenséget, de az egyszer biztos, hogy igazán figyelemfelkeltő. Varázslatos sziget névvel illeték az új jövevényt. A kristálytiszta felvételeken tökéletesen látszik annak alakja és mérete is. Az illető tengerben eddig még soha nem észleltek változásokat a tudósok. Éppen ezért is bír akkora jelentőséggel az új sziget kialakulása, hogy annak vajon milyen okai vannak.

Még tulajdonképpen az sem teljesen egyértelmű, hogy valóban sziget alakult-e ki a tengerben, vagy valami teljesen más halmazállapottal állnak szembe. A találgatások még mai napig is mennek. Van, aki azt állítja, hogy csak egy fantomszigettel állnak szembe. A tenger hullámai ugyanis kialakíthatnak ilyen jelenségeket. Természetesen más vélemények is megszülettek, mint például az, hogy a tenger aljáról nagymennyiségű gázbuborékok szabadultak fel, és azok alkották meg ezt a kis szigetet. Egy másik álláspont szerint csupán a tenger hordaléka gyűlt fel. Az, hogy valójában mi történt és mi látható a felvételeken, azt még sajnos senki se tudja megfejteni, de az egyszer biztos, hogy az eddig mozdulatlan Titán életre kelt.


hunprobalazs