Rijeka, a horvát kikötőváros

Rijeka, mely Fiume néven is ismert, Horvátország második legnagyobb tengerparti városa, lakossága közel 130 ezer fő. A 20. században összesen hat különböző országhoz tartozott. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején Magyarország legfontosabb tengerparti kikötővárosa volt.

[adsense_id=”1″]

A várossal szemben fekszik a Krk-sziget, amely igen népszerű a turisták körében és a szigeten található Rijeka nemzetközi repülőtere is. Rijeka, Horvátország fontos hajóipari központja is, hajógyárában kisebb hajókat és jachtokat is gyártanak.  Főbb látnivalói a város székesegyháza, a híres magyar építész Hauszmann Alajos által emelt Helytartói Palota, a belvárosi korzó épületei és a tengerparti sétánya, hajókikötője. Rijeka halpiacán a legkülönfélébb halakból, a tenger gyümölcseiből válogathatunk. Éttermeiben finom mediterrán jellegű ételeket ehetünk.

Tengerparti strandjainak száma korlátozott, fürdésre leginkább a várossal szemben fekvő Krk-sziget alkalmas. A városban járva részt vehetünk hajótúrákon, és rendszeres járatok indulnak az olaszországi Velencébe is. Rijeka fontos oktatási központ, a városi egyetemen több ezer diák tanul. A város olajipari központ is, itt működik a Mol-INA olajtársaság kőolaj finomítója, amely a Közel-Keletről érkező arab olajat dolgozza fel. Nem messze a várostól indul az Adria kőolajvezeték. Rijeka fontos kereskedelmi központ, itt található Horvátország második legnagyobb kereskedelmi központja a Tower Centar.


hunprobalazs