Rizs diéta: egészséges-e a rizs túlzott fogyasztása?

Az Ázsiai emberek szinte minden étkezéshez rizst fogyasztanak, mert a rísz egy könnyű étel, gazdag vitaminokban és biztosítja a napi szükséges tápanyagokat az emberi szervezetnek. A múltban a rizst a szegények ételének tartották, de a gazdag tápanyagok miatt ma már mindenki előszeretettel fogyassza.

[adsense_id=”1″]

Azonban vannak olyan táplálkozási tanácsadók, akik szkeptikusak a rizs tápértékét illetően. Úgy vélik, hogy a magas szénhidráttartalmú étrend növeli a szív-és érrendszeri betegségeket, különösen a túlsúlyos embereknél. Más szakértők úgy vélik, hogy a rizs diéta védelmet nyújt a gyomorrák, vastagbél-vagy emlőrák kialakulásában.

Amennyiben rizs diétára szánjuk rá magunkat, figyeljünk oda, mert súlyos székrekedést is okozhat, ilyenkor érdemes néhány pohár vízzel többet inni az általában szokottnál. A rizs a gyomorba jutva szinte szivacsként működik, ezért a folyadékpótlás elengedhetetlen a jó emésztést.

A szénhidrátokban gazdag étrend, mint például a rizs diéta, átmenetileg növeli az inzulinszintet és a vércukorszint is, ezért a szakértők nem javasolják, a rísz túlzott fogyasztását cukorbetegségben szenvedő betegeknek.

A rizs megbízható forrása a B-vitaminnak, ugyanakkor a legnagyobb mennyiségű gabona keményítőt és fehérjét tartalmaz.


hunprobalazs