Rövid, vagy hosszú szőrű csivavát válasszunk?

Számos kutyafajta létezik, és mindegyiknek megvan a maga jelleme. Ez az emberek számára persze nem mindig ugyanazt jelenti, ezért nagyon sok eltérő vélemény létezik a tartásra alkalmas megfelelő kutyát illetően.

A csivava azok közé a kutyafajták közé tartozik, amelyek a legközkedveltebbek közé tartoznak, és ezért az egyik legtöbbet keresett fajta a kutyakereskedők köreiben is. Mindez azért van így, mert ezek a kutyák nagyon barátságosak, kedvesek, és persze kicsik. Ez a tulajdonságuk pedig rendkívül fontos lehet például abban az esetben is, amikor valaki nem rendelkezik kertes házzal, vagy nagyobb terekkel. Amikor az ember egy panellakásban él, akkor sajnos kénytelen figyelembe venni az előbbiekben elhangzott szempontokat is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora mozgástere van a házi kedvencünknek. Igaz, hogy a csivavának nagy a mozgásigénye, azonban annyira kis termetű (a világ legkisebb kutyái között tartják számon), hogy nem túl kicsik számára a legkisebb szobák sem. Mindezek ellenére fontos, hogy mindig levigyük az állatkát a szabad levegőre, és hagyjuk szaladgálni, hiszen a négy fal között tartás egyetlen olyan élőlénynek sem tesz jó, amelynek mozgásigénye van.

Hogyha valaki egy ilyen kutyát akar, akkor annak két fajtája közül választhat: az első a rövid szőrű, a második pedig a hosszú. A választásban sok minden szerepet játszhat, elsők között természetesen a küllem szerepel. Van, akinek a rövid, és van, akinek pedig a hosszú szőrűek nyerik el jobban a tetszését. Azonban hogyha valaki benti környezetben tartja a kutyát, akkor mindenképpen érdemes meggondolnia, hogy inkább a rövidebb szőrűt válassza, hiszen ennek sokkal kevésbé hullik majd, és könnyebb feltakarítani is. Azoknak, amelyeknek dúsabb a bundájuk, elengedhetetlen, hogy időnként kifésüljük, valamint levágjuk.


hunprobalazs