Rozácea vagyis a bőrpír

A rozáceát kezdetben sokan csak átmeneti kipirosodásnak vélik, így nem igazán aggódnak miatta. Idővel azonban ez a kipirosodás állandó lesz és sárgás gennyes csomók jelenhetnek meg az arcon. Kezelés nélkül a beteg állapota romlik, így jobb mielőbb orvoshoz fordulni.

Rozácea, arcpír esztétikailag nem szép látvány, azonban kezelhető. A rozácea egykrónikus bőrbetegség, mely leginkább a világosabb bőrű 30-50 éves nők körében jelentkezik. Hátterében több ok is állhat, úgy, mint szervi megbetegedések, az emésztőrendszer gyulladásai vagy hormonális változások, azonban sokszor az ok rejtve marad. A rozáceás bőr nagyon érzékeny, bizonyos behatások pedig csak rontják az ebben szenvedő páciens életét. Ilyen például a szauna, a napozás, az alkohol és a fűszeres ételek fogyasztása, vagyis minden, ami arcpírt okozhat. A rozeceás bőr nem tolerálja a legtöbb kozmetikumot, azonban a rozáceás bőr folyamatos tisztítást igényel. Ez a fajta ellentmondás igencsak frusztrálttá és tanácstalanná teszi a beteget. Éppen ezért érdemes nemcsak a kezelésről, hanem a kiegészítő bőrápolókról is szakorvossal egyeztetni.

A rozácea általában jellegzetes kísérő tünetekkel jár, például szemirritáció, bőrszárazság, ödéma, duzzanat vagy pszichés problémák. A rozácea kezelése számos helyi készítménnyel, valamint szájon át szedhető gyógyszerrel is kezelhető. Ez függ az egyén korától, nemétől, bőrtípusától, valamint a betegség stádiumától is. Életmódbeli változásokkal és helyi kezeléssel az enyhe betegség tünetmentessé tehető. Ha rozáceára utaló jeleket vesz észre magán, keresse fel bőrgyógyászát! Sokkal könnyebb lesz kezelni és Önnek is kevesebb esztétikai, valamint egészségügyi problémát jelent, ha már korai stádiumában kezelik a betegséget.


hunprobalazs