Senkire tekintettel nem lévő szomszédok

Olykor nagyon nehéz egymás mellett élni a szomszédokkal, különösen, ha az senkire sincs tekintettel. Olykor egy ember nem törődömsége miatt egy egész utca szenved. Na, de mit lehet tenni, ha a szomszéd nemes egyszerűséggel az egész utcát elfüstöli?

Az utcát elfüstölő szomszéd kapcsán bővebb információkért katt ide. Eleve feltűnő, ha az egész utcát ellepi a füst, pláne, ha emellé még furcsa szag is társul. Ha ez rendszeres, akkor érthető, hogy az utcában élők felháborodnak és tenni akarnak valamit. Tudni kell, hogy az erős füst és a furcsa szagok semmi jóra nem utalnak. Nagy valószínűséggel a szomszéd olyan dolgokat is eléget, amit nem volna szabad. Ez azért probléma, mert egyrészt környezetszennyező hatású, másrészt komoly egészségkárosító hatása is van. A másik gond, hogy mégis hova kerül az égéstermék. Ha a földbe, az további környezetszennyező hatással jár. Továbbá a nem a kályhába való tüzelőanyagok miatt akár a kémény is kigyulladhat, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a tűz átterjed a szomszédos házakra.

Az utcában lakók általában igyekeznek valamilyen módot találni, hogy megállítsák az állandó füstölést. A jó hír, hogy van erre vonatkozó kormányrendelet, ami kimondja, hogy jogszabályilag tilos a kezeletlen papírhulladék és fa kivételével mást is égetni. Viszont az a probléma, hogy nehéz bizonyítani, hogy a szomszéd mit égetett a kályhában, főleg, hogy a hamu sem jelent kellő bizonyítékot. Ellenben a birtokvédelmi eljárás ilyen esetekben megindítható, mivel a szomszéd megzavarja, hogy otthonát nyugalmát élvezze. A bizonyításhoz érdemes videófelvételt készíteni az esetről, valamint, ha többen igazolják, hogy rendszeresen füst lepi el az utcát a szomszéd hibájából, az további bizonyíték lehet.


hunprobalazs