Sorok, amelyeket előszeretettel használnak filmekben

Semmi sem jobb annál, mint amikor a forgatókönyvírók egy olyan sort iktatnak egy párbeszédbe, ami igazán meghökkentő, sokatmondó, és mindenkinek leesik az álla, amikor elolvassa. Vannak viszont olyanok is, amelyek inkább klisék, és amelyeket már megszokásból használnak, vagy ihlet hiányában. A következő sorokat biztosan végtelenszer hallotta már filmekben vagy sorozatokban.

Az első teljes klisé, amit általában hallani lehet a „Mögöttem van, ugye?”. Ezt általában akkor halljuk, amikor a karakter azt hiszi, hogy egy privát beszélgetést folytat valakivel, amikor végül rájön, hogy maga a beszélgetés tárgya pont mögöttük áll. A következő a szokásos „Vihar közeledik…” kifejezés, amelyet főleg a második és a harmadik felvonás között használnak, ami arra utal, hogy egy új konfliktus, ütközet, vagy veszély közeledik. A legrosszabb sor, ami létezik talán a „Ha nem térek vissza X perc múlva…” amit főleg akció- és horrorfilmekben használnak. Ilyenkor a karakter közli, hogy ha nem tér vissza X perc múlva, akkor a többieknek tudniuk kell, hogy már biztosan halott, vagy nem tér vissza.

Az „Elmondanám, de akkor meg kéne öljelek” sor talán a Top Gun című filmben lett ennyire híres, és manapság már rengeteg típusú filmben használják, bár főként csak a komikus hatás eléréséért. A sor, amely szinte minden filmben elhangzik az „Ez nem az aminek látszik”. Ilyenkor a főszereplőt kínos helyzetben csípik el, néha pont az történik, ami látszik, néha pedig tényleg nem. Akárhogy is, már egy lerágott csont, és ez a tökéletes példája a kreativitás hiányának. A következő a „Rossz érzésem van ezzel kapcsolatban” többször is elhangzik a Csillagok Háborúja filmekben, és ezek után rongyosra használták más filmekben is. Annyiszor használták az évek során, hogy már nem szellemes, okos, sem pedig párbeszédre méltó, mint amennyire Csillagok Háborúja klasszikusokban volt.


hunprobalazs