Sötét foltok a bőrön: okok és kezelésük

A sötét foltok a bőrön, vagy a hiperpigmentáció akkor jelentkezik, ha a bőr egyes területei több melanint termelnek, mint a megszokott. A melanin színt ad a szemnek, a bőrnek és a hajnak. A sötét foltok a bőrön nem jelentenek aggodalmat, és nem igényelnek kezelést, bár az emberek úgy dönthetnek, hogy kozmetikai okokból eltávolítják őket.

A bőr sötét foltjai világosbarna és sötétbarna színűek lehetnek. A sötét foltok színe függhet egy személy bőrének tónusától. A foltok ugyanolyan textúrájúak, mint a bőr, és nem fájdalmasak. A sötét foltok mérete is változó, és a test bármely részén kialakulhatnak, de a leggyakoribbak a napnak gyakran kitett terület. Napfoltnak vagy májfoltnak is nevezik őket és  az emberek sötét foltokat láthatnak a bőrükön, miután a napsütésre mennek vagy éppen szoláriumba. A legtöbb napsugárzásnak kitett testrészen, például az arcon, a kezeken vagy a karokon, valószínűleg mindenkinek voltak már napfoltjai. A melaszma olyan bőrbetegség, amely a bőr elszíneződésének kis foltjaihoz vezet. Az állapot gyakrabban fordul elő nőknél, különösen a terhesség alatt.

Az Amerikai Dermatológiai Akadémia szerint a hormonok melaszmát okozhatnak. Bizonyos gyógyszerek növelhetik a bőr pigmentációját és sötét foltokhoz vezethetnek. A leggyakoribb bűnösök a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID), a tetraciklinek és a pszichotróp gyógyszerek. Sötét foltok alakulhatnak ki a bőrön lévő gyulladás után. Gyulladás előfordulhat különböző okok miatt, amelyek közé tartozik az ekcéma, a pikkelysömör, a bőr sérülése és a pattanások. A cukorbetegség a bőr területét sötétebbé teheti. A cukorbetegséghez kapcsolódó állapotok közé tartoznak az akantózis nigricánok, amelyek sötétebb, bársonyos bőrt és csillogó foltokat vagy diabéteszes dermopathiát okoznak, amelyet az emberek összekeverhetnek az öregedési foltokkal. A sötét foltok a bőrön nem igényelnek kezelést.


hunprobalazs