Sövényt a kertbe, de nem mindegy, milyet

Itt a tavasz, vele együtt a szebb idő is. Többet vagyunk a szabadban, és a kertben is beindultak a tavaszi munkálatok. Tegyük szebbé kertünket, mutassuk meg a szomszédainknak, hogy nekünk is szép az udvarunk, a kertünk. A sövény sokoldalú, szebbé varázsolja a kertet, az udvart, öltöztet, eltakar, hűst ad a forró nap ellen.

Persze nem mindegy, mikor ülteti el őket az ember. Legjobban és leghatékonyabban ősszel lehet elültetni, mivel akkor már nincs az a nagy meleg, és a gyökereik is rendesen megeredhetnek. De ennek ellenére tavasz végén is lehet ültetni, viszont akkor több gondozást is igényelnek. Többször kell öntözni is őket, nehogy kiszáradjanak.

Többféle sövény létezik. Van olyan is, amelyek folyamatos metszést igényelnek. De van olyan fajta is, melyiket simán lehet hagyni metszés nélkül is. Valamint van örökzöld és van lombhullató is. Ezeket a tulajdonságokat vegyük figyelembe, és így válasszunk.

Örökzöld növények például a puszpáng, a babérmeggy, a lonc, a fagyal vagy a magyal. Lombhullató sövény például a gyertyán, a bükk, a közönséges juhar, vagy a cserjés pimpó. Ezek csak néhány fajták, hogy esetleg segítséget kapjunk a választáshoz.

Léteznek virágzó sövények is, melyeknek igen pompásak és szépek a virágai. Ilyen a ribizli, a szeder, a mogyoró, a bodza, a kökény, a fagyal, vagy a bükk. Természetesen folyamatos gondozást, metszést igényelnek, csak akkor lesznek igazán mutatósak a kertünkben.

Bár metszeni se nagyon fontos mindegyiket, ha lusták vagyunk hozzá. De akkor szabadon fog nőni, és nem olyan formája lesz, mint, amit elvárnánk. Ha nem vagyunk lusták hozzá, olyan formára vághatjuk, amilyenre csak akaruk. Lehet gömb formára, vagy négyzetre, esetleg háromszög alakúra. Ez teljesen a kreatívitásunkra és fantáziánkra van bízva.


hunprobalazs