Szabad-e úszni friss tetoválással?

Ha rengeteg pénzt fektetett bele egy új tetoválásba, akkor valószínűleg nem szeretne várni annak mutogatásával, különösen fürdőruhában. Sajnos a tetoválás és a víz  nem jó keverék, legalábbis addig, amíg az új tetoválás teljesen meg nem gyógyul.

Ez azt jelenti, hogy az úszás, a strandon vagy a medencében teljesen kizárt. Ugyanez vonatkozik a pezsgőfürdőkre és a fürdőkre egyaránt.. De miért nem lehet úszni a tetoválás után? Több oka is van annak, hogy a tetoválás után kockázatos fürdeni, az egészség és a tetoválás miatt is. „Egy új tetoválás alapvetően egy  nyitott seb” – mondja Dr. Shari Marchbein, egy bőrgyógyász és klinikai asszisztens dermatológiai szakon az NYU Orvostudományi Iskolában.  A víz megfertőzheti a sebet. A nyílt víz, mint az óceánok, tavak és folyók, függetlenül attól, hogy milyen tiszták, különböző baktériumokat tartalmaznak, és amikor úszni kezd egy friss tetoválással, a baktériumok könnyebben léphetnek be a szervezetbe, fertőzést okozva. Ha a fertőzés a véráramba kerülnek ezek a baktériumok, ami rendkívül veszélyes lehet – akár életveszélyes is. 2017-ben egy férfi meghalt egy kagylóval kapcsolatos baktérium okozta fertőzés után, miután új tetoválással úszott az óceánban.

A medencék és a pezsgőfürdők ugyanolyan problémákat okozhatnak. Ha a medence nem klórozott, vagy csak alacsony klór tartalmú, valószínűleg még mindig sok baktérium van a vízben. Az erősen klórozott medencék kevésbé valószínű, hogy fertőzést okoznak, de még mindig komoly irritációt okozhatnak a tetoválás helyén, mondja Dr. Noelle S. Sherber, egy bőrgyógyász, a SHERBER + RAD társalapítója és a klinikai asszisztens George Washington Egyetemen. „Kerülje a klórt – a vegyi anyag hámlást vagy vörös foltokat okozhat a tetováláson” – mondja Sherber, amely érzékenyebbé teheti a fertőzést, és késlelteti a gyógyulást. Az általános ajánlás az, hogy legalább négy hétig várjon mielőtt vízbe merítené a tetoválást.


hunprobalazs