Szakmák, melyek egészségtelennek bizonyultak

Sokan nem is gondolnák, hogy a szakmák között vannak olyanok, amelyek nagymértékben károsítják az egészséget. Magyarországon számos olyan munkahelyi környezet van, amelyeknek vegyi, biológiai, vagy fizikai tényezői hatással vannak az ember egészségére.

A Magyarországon található szakmák között az egészségre káros hatást gyakorol a takarítói állás. A takarítás során többnyire az emberek környezetbarát termékeket használnak, de ezek a vegyszerek is növelik az asztma kialakulásának az esélyét. Talán nem is tudják a fodrászok, hogy a hajfestékekben található színezőanyagok is okozhatnak asztmát, főleg abban az esetben, ha naponta több alkalommal érintkezik a vegyszerekkel. A fémekkel, szilikátokkal, valamint finom homokkal dolgozó emberek egészsége is károsodhat, mivel ha rendszeresen ezekkel az anyagokkal érintkezik, akkor akár tüdőbetegség is kialakulhat. A tűzoltók munkája tisztelni való, azonban a tűz oltás során sajnos a hősöknek nevezett emberek rengeteg káros vegyi anyagot lélegeznek be.

Az útépítők, útkarbantartók a munkaidejüket a szabadban töltik, ezért az UV sugárzás kifejti káros hatását az egészségükre. Számukra elkerülhetetlen, hogy az útjavításhoz szükséges anyagokat be ne lélegezzék, azonban ezek a káros anyagok rossz hatással vannak az emberi szervezetre. Az építőipari munkások rengeteg alkalommal dolgoznak az azbeszttel, és ez a szigetelőanyag elősegíti a tüdőrák kialakulását. A vasúti dolgozók azt állítják, hogy a mozdonyok zajai sok idő eltelte után akár halláskárosodást is okozhatnak. Az egészségügyben dolgozó emberek vannak kitéve leginkább a fertőzésveszélynek, ezért fontos, hogy pótolják szervezetből hiányzó vitaminokat, ásványi anyagokat.


hunprobalazs