Számítógépes-látás szindróma

Ön is több órát ül a számítógépe előtt a munkahelyén és mire hazaér már fáj a feje, szárazak a szemei, homályosan lát és fáj a nyaka? Ha erre a kérdésre igennel válaszolt, akkor üdvözöljük önt a számítógépes-látás szindrómával rendelkezők között. A betegség főleg azokat érinti akik többet használják a számítógépet 3 óránál.

Ez körülbelül 7 millió embert érint világszerte, és a kutatók azt állítják, hogy ez a szindróma a 21. század legnagyobb foglalkozási ártalma. A hátfájás, a feszítő fejfájás és a rossz közérzet viszont nem elkerülhetetlen, mindössze óvatosabbnak kell lenni. Annyit tehetünk, hogy arra bíztatjuk gyermekeinket, hogy jó számítógépes szokásokat alakítsanak ki. Egy kutatás során 642 iráni gyermeket figyeltek meg akik 11-18 évesek, és azt találták, hogy a gyerekek 70%-a legalább két órán át használja naponta a számítógépet. Ebből 326 gyerek panaszkodott szem megerőltetésre, homályos látásra, száraz szemre és fejfájásra. A tünetek rosszabbak azoknál, akik távol- vagy rövidlátók.

Míg a legtöbb diák gyorsan jobban lett ha felálltak a számítógép mellől, másoknak egy egész nap kellett a gyógyuláshoz. A gyerekek egyharmadánál az volt a probléma, hogy túl közel ültek a képernyőhöz. A szem keményebben dolgozik ha képernyőről olvasunk, mert a számítógépen a kép pixelekből áll, amelyek apró pontok egy fényes központtal és homályos élekkel. A nyomtatott képek és szavak viszont szilárdak és jól meghatározottak. A szemünknek állandóan koncentrálnia kell, megpihenni majd újra fókuszálni, ami lefárasztja az izmokat. Ezért amit tehetünk az az, hogy 20 percenként egy 20 másodperces szünetet tartunk, ami alatt valami mást nézünk ami 6 méter távolságra található tőlünk. Amikor a képernyőt nézzük, nem is pislogunk annyit mint általában, szóval ha tudatosan ezt tesszük, akkor benedvesítjük a szemünket és csökkentjük az irritációt.


hunprobalazs