Szén–monoxid – valós veszély a fűtési szezonban

A fűtési szezon kezdetén felmerül a veszélye, hogy otthonunkba egy láthatatlan gyilkos lép, így nagyon fontos az elővigyázatosság, hiszen a szén-monoxid nem válogat. Ebben az esetben jobb félni, mint megijedni.

A szén–monoxidról bővebb információkat olvashat ide klikkelve. A fűtési szezont általában nem ússzuk meg rémhírek nélkül, ugyanis a televízióban, újságokban mindig hallani egy – két ilyen hírt, miszerint egy teljes családot kórházba kellett szállítani szén – monoxid mérgezés gyanújával, rosszabb esetben pedig tragédiával végződnek az ilyen esetek. Éppen ezért a fűtési szezon kezdetén érdemes leellenőriztetni a fűtő berendezéseket. A szén – monoxid színtelen, szagtalan gáz, így nem egyszerű a felismerése. A tüneteket sajnos nem mindig veszik észre időben. A tünetek közé sorolhatjuk a szédülést, hányingert, zavartságot, ájulást, fejfájást. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, ne feküdjön lepihenni, hogy attól majd jobban legyen. Ilyen esetekben azonnal tárja szélesre az ablakokat, hagyja el a lakást és hívjon segítséget. Ne feledje, minden pillanat számíthat, hisz a szén – monoxid maradandó károsodást is okozhat!

A fűtéshez hozzá tartozik, hogy folyamatosan ellenőrizni kell a radiátorok, valamint a kazán állapotát. Főleg, ha ezek a szerkezetek régiek, ugyanis a fűtési szezon láthatatlan réme a szén-dioxid halálos veszélyt jelent a lakók számára. A fűtési berendezések ellenőrzése mellett érdemes beszerezni egy megbízható szén-monoxid jelzőt, mely jelez, ha baj van és így elkerülhető a tragédia. Ezenfelül az sem árt, ha bizonyos időközönként kéményseprő segítségét kéri. Fontos az otthon melege, azonban a család egészsége még inkább, így ne legyen rest szakértő segítséget kérni!


hunprobalazs