Szereted az orchideát? Ösztönözd azt virágzásra!

Az orchidea az utóbbi időben igencsak divatos. Ez nem is csoda, hiszen amikor a csodálatosan szép virág kecsesen, színesen tekint ránk, sétálás közben a házak ablakaiból, akkor mi is megkívánjuk, hogy jó lenne egy ilyen virág a saját ablakunkba. Persze van egy időszak, amikor elvirágzik, de ekkor se nincs gond. Pár egyszerű trükkel elérhető, hogy újból virágba boruljon és újra örömet szerezzen számunkra.

[adsense_id=”1″]

Az orchideáról tudni kell, hogy igényli a tápozást, ugyanis a megfelelő táp által sok olyan ásványi anyaghoz jut, ami nagyon fontos számára a virágzáshoz. Egy-egy ilyen tápot könnyedén szerezhetünk a virágüzletekben, ahol az eladó majd azt is elmondja, hogy azt hogyan kell használni, milyen gyakorisággal alkalmazható. Tudni kell, hogy a sok fény árt az orchideának. Nem kell tehát túl sok napfény, viszont a teljes árnyék sem jó. Az orchidea szereti a természetes napfényt, de nehezen tűri, ha állandó jelleggel ki van téve a napsugaraknak.

Nagyon fontos, hogy az orchidea gyökerei állandóan nedvességet, párát kapjanak. Nyáron emiatt hét-nyolc naponta öntözni kell, télen ez az időszak csupán két hét. Semmiképp nem szabad annyira megöntözni, hogy a víz megálljon a cserépben, mivel az tönkreteszi a virágot rövid idő alatt. Télen fontos, hogy a levegő megfelelő páratartalommal rendelkezzen. Érdemes tehát a cserép alá vízzel megöntözött kavicsokat tenni. Ez az egyszerű, de praktikus trükk megoldja a párásítást.

Az orchidea gyakoribb virágzását ösztönzi az is, ha az éjszakák öt-tíz fokkal hidegebbek, mint a nappalok. Emiatt, ha van rá lehetőségünk, akkor egy-két napig tegyük a virágot egy kicsit hűvösebb szobába, majd vigyük azt vissza a melegebb, megszokott helyére. Ezt ismételjük meg néha, ne feledkezzünk meg róla és az orchidea háláját virágba borulva fejezi majd ki.


hunprobalazs