Színek a lakásban

A színek mindenképp hatnak ránk, nagyban befolyásolhatják hangulatunkat. Azt, hogy milyen színűre festjük lakásunkban a falakat vagy, hogy milyen árnyalatokat használjunk a bútor vásárlásánál, jól meg kell gondolni, hisz ezeket hosszabb időre választjuk.

Először is vegyük a fehéret. Ez a tisztaság színe, a mai modern világunkban fontos szerepe van a lakberendezésnél, a padlótól, a bútorokon át minden részén megjelenik a lakásokban. Ez a letisztult, nyugalmat árasztó, bár kissé rideg szín, bátran kiegészíthető színes tárgyakkal, vagy bútorokkal, melyekkel kicsit oldhatunk a szigorán. Előnyös a szűkös és sötétebb helységekben, mivel világossá teszi a szobát és optikailag tágítja a teret. A fehér mellett, gyakran alkalmazzák a fekete színt is, inkább bútoroknál és kiegészítőknél, de nagy ritkán falszínként is előfordul. Olyan helyiségekbe ajánlatos, ahol koncentrációt igénylő feladatokat vagy alkotómunkát végeznek. Ha túl sok helyen használjuk, nyomasztó hatást fog kelteni.

A narancssárga az egyik legnépszerűbb falszín. Ez a meleg színárnyalat, barátságos és otthonos hangulatot áraszt. A vörös az érzelem színe. Ha vörös falakat szeretnénk lakásunkban, mértékkel használjuk, mivel ingerlékenységre hajlamosít, felpörgeti a pulzust, serkenti a vérnyomást. Étvágygerjesztő hatása miatt, a legalkalmasabb lehet az étkezőknél. A kék a vörössel szemben, nyugtatóan hat és étvágycsökkentő hatással bír. Bár a lakásokban nem gyakran alkalmazzák, mivel hűvös és kevésbé illik össze más színekkel. A lila egy örök kedvenc, főleg a nők körében. Nem csak a ruha divatban, de a lakberendezésnél is. Minden környezetet látványossá tesz. Tökéletes bármelyik szobában, például a konyhabútor színének is kiváló lehet, bár vigyáznunk kell, a körülötte lévő elemekkel, hogy biztosan meglegyen az összhang.


hunprobalazs