Szívinfarktust okozhat ha veszít a kedvenc focicsapatunk

Az elvesztett labdarúgó mérkőzések szívrohamot válthatnak ki a férfi rajongók között, az EAPC Essentials 4 You, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) tudományos platformjának nemrégiben bemutatott kutatása szerint.

“Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a helyi profi labdarúgó-válogatott gyenge eredményei egybeestek a férfi lakosok szívrohamaival” – mondta Dr. Lukasz Kuzma, a tanulmány szerzője a lengyelországi Bialystok Orvostudományi Egyetemen. “Az eredmények azt sugallják, hogy a vereség mentális és érzelmi stresszje provokálhat eseményeket a szívben.” A tanulmány a Jagiellonia Bialystok labdarúgó-válogatott teljesítménye és az akut koszorúér-szindróma felvételei közötti kapcsolatot vizsgálta. A klub ismert a lelkes szurkolóiról – a 2016/17-es szezonban átlagosan 17.174 szurkolónak köszönhetően, akik erősen egynek érzik magukat a csapattal. A vizsgálatban 10.529 akut koszorúér-szindrómával (szívroham és instabil angina) szenvedő beteget szállítottak be a Bialystok Orvosi Egyetem Klinikai Kórházába a 2007-2018 közötti időszakban. Ez volt a város egyetlen központja, amely ebben az időszakban 24 órás invazív kardiológiai szolgáltatásokat nyújtott. A betegek átlagéletkora 66,6 év, azaz az ott élő férfiak 62% -a.

A csapat 451 nemzeti és európai mérkőzést játszott a tanulmányi időszak alatt. Azon a napon, amikor a csapat elvesztette az otthon rendezett meccset, az akut koszorúér-szindrómák esetében a férfiak felvétele 27% -kal nőtt. A nők esetében nem volt kapcsolat a kettő között. “Az erős érzelmek szívrohamot válthatnak ki, és tanulmányunk kimutatja, hogy egy otthoni meccs elvesztése befolyásolhatja a szurkolókat” – mondta Dr. Kuzma. “A rajongóknak, különösen az egészségtelen életmódú férfiaknak rendszeresen tornázniuk kell, és kerülniük kell a dohányzást valamint a túlzott alkoholfogyasztást. Ezek a lépések kulcsfontosságúak a kedvenc csapatunk támogatásához, anélkül, hogy saját egészségünk károsodna.”


hunprobalazs