Szoptatás, valamint az allergia és az asztma kockázata

A szoptatás a csecsemők és kisgyermekek táplálása a nő melléből származó tejjel. Az egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy a szoptatás a csecsemő életének első órájában kezdődjön, és folytassa olyan gyakran és annyiszor ahányszor a baba szeretné.

Az élet első néhány hetében a csecsemők kb. két-három óránként táplálkozhatnak, és a táplálás időtartama általában tíz-tizenöt perc, mindkét mell esetében. Az idősebb gyermekek ritkábban táplálkoznak szoptatás által. Az anyák akár le is szívhatják a tejet, hogy később felhasználhassák, amikor a szoptatás nem lehetséges. A szoptatás számos előnnyel jár mind az anya, mind a baba számára, amelyek előnyök az anyatej-helyettesítő tápszerekből hiányoznak. Egy Acta Paediatrica vizsgálatban kiderült, hogy a szoptatás az első 3 hónapban összefüggésben állt a légzőszervi allergiák és az asztma alacsonyabb kockázatával, amikor a gyermekek elérték a 6 éves kort.

Az 1177 anya-csecsemő pár vizsgálatában a gyermekek egyharmada kizárólag 3 hónapos koráig táplálkozott szoptatás által. 6 éves korig a gyermekek 20,8%-nál volt légúti allergia, 11,3%-án pedig asztma. A 3 hónapos szoptatáshoz a légzőszervi allergiák 23%-kal alacsonyabb relatív kockázata társult 6 éves korban. Az asztma 34%-kal alacsonyabb relatív kockázatot jelentett, de csak akkor, ha a gyermekek nem rendelkeztek asztmás családtaggal. A 3 hónapos szoptatás, nem volt elegendő a légzőszervi allergiák vagy az asztma kockázatának csökkentésére. “A légúti rendellenességek, például légzőszervi allergiák és az asztma bizonyos esetekben megelőzhetők az exkluzív szoptatás ösztönzésével legalább 3 hónapon keresztül, mivel az anyatej potenciálisan hozzájárult a légúti rendellenességek kockázatának csökkentéséhez a gyermekek körében” – mondta Galya Bigman, aki kutató a Marylandi Egyetemen.


hunprobalazs