Szükség van-e rácsvédőre a kiságyban?

A kisbabák ágyneműjének alapkelléke a rácsvédő. Valójában igencsak nehéz is olyan garnitúrát találni, amely nem tartalmazza azt. Azonban a szükségessége igazából vitatható. A megszokás, a divat és az esztétikum persze nagyúr, de nem biztos, hogy praktikusság és biztonság szempontjából is az a jó választás, ha felkötözgetjük a rácsvédőt.

A rácsvédő nagyon jól mutat a kiságyon. A különböző mintájú és színű rácsvédők valóban egyfajta karaktert tudnak adni a kiságynak és sokszor az egész szobának is. Azonban a használatának valójában nincs semmi értelme, sőt, sokszor balesetveszélyes is lehet. Elsősorban is gondoljunk bele, hogy miért is használjuk a rácsvédőt! Azért, hogy a pici baba a fejét nehogy beleüsse a rácsba, vagy nehogy két rács közé szorulhasson a keze vagy lába. Azonban a néhány hetes vagy hónapos babánál erre valójában szinte esély sincs, hiszen nem képes akkora mértékű mozdulatokat végezni, hogy ilyesmik megtörténhessenek. A baba ilyenkor általában úgy marad, ahogy letettük. Később, mikor már önállóan mozog, akkor meg tud magára annyira vigyázni, hogy ez ne okozzon problémát. Ezzel együtt pedig a rácsvédő megléte növeli a bölcsőhalál kockázatát, hiszen akadályozza a kiságyban történő szabad levegőmozgást, illetve ha valamilyen módon a baba feje a rácsvédőhöz kerül, akkor fulladást is okozhat. A gyermekorvosok jórészt egyetértenek abban, hogy a rácsvédő használata nem biztonságos, ezért nem is ajánlott.

Mindenképpen megéri tehát felülbírálnunk a döntésünket, ha rácsvédőt szereltünk már fel. Ha pedig nem, akkor nem éri meg a kiadást az a plusz kis anyag, amely talán szebbé teszi a kiságyat. Az ágy rendeltetése szerint egyébként is egy olyan bútordarab, amely pihenésre szolgál, nem pedig arra, hogy a tekintetünket nyűgözze le.


hunprobalazs