Tárja fel Stonehenge titkait

Stonehenge az egyik legnépszerűbb hely a világon. Ez egy őskori emlékmű amely Wilshire-ben, Angliában található. Stonehenge az egyik legtitokzatosabb műemlék a világon, és sajnos a régészek nem tudtak alátámasztható adatot találni arról, hogy mi volt Stonehenge építésének a célja, vagy  hogy mire használták. A régészek viszont azt alátámasztották, hogy három szakaszban építették.

Az első szakasz időszámításunk előtt 3100 évvel épült, az volt az eredeti Henge. Ez egy kerek árokból állt, valamint körkörös gödrökből amelyek a földben egy méter szélesek voltak. A szakértők úgy vélik, hogy a gödröket vallásos ceremóniákhoz, illetve temetésekhez használták. A Stonehenge-t már elhagyták miután az első szakasz megépült, és nem használták még több mint 1000 évig. A régészek szerint a második építési fázis volt a legdrámaibb. Az építése körülbelül időszámításunk előtt 2150-ben kezdődött meg. Az építészek 82 sziklát hoztak ide, amelyek közül néhánynak 4 tonna volt a súlya. Azt beszélik, hogy ahhoz, hogy a hatalmas sziklákat a helyszínre vigyék, görgőket kellett használni, valamint raftokat a folyókon, ha szükséges volt.

Amikor a sziklákat felállították, akkor egy hiányos dupla kört alkottak a terület középpontjában. A harmadik szakasz építése megközelítőleg időszámításunk előtt 2000-ben kezdődött, ekkor hoztak még sarsen köveket amelyek hatalmasak, és ezeket 40 km távolságból hozták. A legnagyobb kő súlya 50 tonna volt, és ezeket valószínűleg kötelekkel és szánkókkal vontatták. A régészek szerint 600 férfi kellett ahhoz, hogy elhúzzanak egy követ, vagyis 500 férfi húzta a szánt, a maradék 100 pedig görgőket tett a szán alá. Az építők a köveket egy külső körbe helyezték amit az áthidalók támogattak. A belső körben két magas, függőleges kő áll amit egy vízszintes kő támogat a tetején. Ezek a csoportok egy patkó alakban vannak elrendezve, és ez a mai napig is látható.


hunprobalazs