Telek átminősítése lakóingatlanná hogyan lehetséges?

A kertünk szinte olyan, mint egy ingatlan. Ott is lakunk, mivel lakható kis házikó, és persze gondozzuk a kertet is, hiszen az is ott van, talán tele szőlővel. De eladni vajon hogy lehet lakóingatlanként? Mit csináljunk? Létezik erre valami megoldás?

Igen, lehet rá megoldást találni. Át lehet minősíteni lakóingatlanná, de ehhez a helyi önkormányzat építési osztályán érdeklődjünk. Előfordulhat, hogy nemleges választ fogunk kapni, ez a helytől is függ, hogy hol található a kertünk. Amennyiben lehetséges, akkor kell szereznünk az épületről egy tulajdoni lapot és egy térképmásolatot is. Majd egy építésztől kérjünk segítséget, aki elindíthatja az engedélyezési folyamatot, amikor birtokába kerül az alaprajz, az építési tervdokumentáció és a hőtechnikai rajzok.

A közműszolgáltatók beleegyezése is szükséges, hiszen ez nélkül nem indulhat el a folyamat. Valamint egy olyan vizsgálat is kell még, hogy az épület lakható-e valóban folyamatosan. Ha igen, akkor ennek az engedélyét is adjuk le az önkormányzat építési osztályán. Innen kezdve átveszi a hivatal a többi intéznivalót. Nekünk annyi a dolgunk, hogy várjunk az eredményre.

Amennyiben megkapjuk az átminősítési engedélyt, akkor fáradjunk a földhivatalba, és vezettessük át a tulajdoni lapon a változást. Végül egy energiahatékonysági bizonyítványt is készíttessünk, ha szeretnénk eladni.

Legutolsó lépésként hirdessük meg, persze, ha szeretnénk tényleg eladni. Készítsünk róla előnyös fotókat, fogalmazzuk meg a hirdetést nagyon kreatívan, választékosan és ízlésesen. Adjunk meg minden fontos adatot. Végül várjunk. Reménykedjünk, hogy a feladott hirdetésre sokan fognak lecsapni, hiszen olcsóbb, mint az ingatlanok, holott ez is ingatlannak számít. Amikor pedig létrejön az üzlet, legyünk elégedettek, hogy jól csináltunk mindent, hisz ez volt a célunk.


hunprobalazs