Télen is bicajozhatsz, csak legyél óvatos!

Az csak dicséretes, ha még a téli évszakokban sem mondasz le a bicajról és ahelyett, hogy autóba ülnél, továbbra is az egészségesebb megoldást választod. Bár idén még nem igazán volt nagy havazásban részünk, de a városi utak többnyire meg vannak tisztítva a hótól, így jól járhatók akkor is, ha épp leesik a hó. A tömegközlekedés viszont télen még nehezebb, így jobban jár az, aki bringával indul útnak, arról nem is beszélve, hogy sokkal olcsóbb minden más megoldástól.

[adsense_id=”1″]

Az persze igaz, hogy télen nagyon hideg van, de ugyan úgy fázik mindenki, sőt, az még jobban, aki csak egy helyben állva várja a buszt. A biciklis viszont, mivel mozog, pulzusa kicsit megemelkedik, így kimelegszik, így már nem is lesz olyan hideg a biciklin. Amire mindenképp figyelni kell, hogy az ízületeket azért illik védeni, rétegesen kell öltözködni, de azért nem ajánlott túlöltözni sem.

Biciklizés télen

Biciklizés télen

Tévhit, hogy télen veszélyes bicajozni, hiszen nem veszélyesebb, mint bármi más, sőt a biciklizéshez eleve szükséges a védőfelszerelés is, és persze az óvatosság alap. Télen is épp úgy meg lehet szerezni a rutint, mint máskor, csak épp időbe telik. Szerencsére az utóbbi időben egyre több bicikliút van, így egyre biztonságosabb a bringázás, nem kell folyton az autósokat kerülgetni, sőt parkolót sem kell vadásznod, ami télen a legnehezebb, de időt és pénzt is spórolhatsz.

Bár még nincs hó, de számolni kell azzal, hogy a hó, latyak, a só egy igazi télen árt a biciklinek. Pontosan ezért, ha a téli bringázást választod, jobb, ha nem váltós biciklivel teszed azt, mert az két hét alatt működésképtelenné is válhat. A télen használt bicikli legyen egysebességes, illetve hóban és csúszós utakra jól tapadó, új gumikat szerezz be, semmi esetre se használj kopott, simább felületű bicikligumikat, mert azok bizony baleset veszélyesek lehetnek.


hunprobalazs