Teleportálás: Fontos lépés a kvantumszámítás fejlesztésében

Míg az emberi teleportálás csak a tudományos fantasztikus művekben létezik, a kvantummechanika szubatomi világában a teleportálás lehetséges – bár nem a TV-n jellemzően ábrázolt módon.

A kvantum világában a teleportálás az információ szállítását jelenti, nem pedig az anyag szállítását. A tudósok megerősítették, hogy a számítógépes chipeken lévő fotonok között akkor is továbbadható információ, ha a fotonok fizikailag nem kapcsolódnak egymáshoz. Most, a Rochesteri Egyetemen és a Purdue Egyetemen végzett új kutatások szerint lehetséges az elektronok közötti teleportálás is. A kvantum-teleportálás fontos eszköz az információ továbbításához a kvantumszámításban. Míg egy tipikus számítógép több milliárd tranzisztorból áll, úgynevezett bitekből, a kvantumszámítógépek kvantumbitben vagy kvitetben kódolják az információkat. A bitnek csak egy bináris értéke van, amely lehet “0” vagy “1”, de a kvit egyszerre lehet “0” és “1”. Az, hogy az egyes kvitek képesek egyidejűleg több állapotot elfoglalni, a kvantumszámítógépek nagy potenciáljának alapjául szolgálnak. A tudósok a közelmúltban bebizonyították a kvantum-teleportációt elektromágneses fotonok felhasználásával, hogy távoli összefonódó kvbit-párokat hozzanak létre.

Az egyes elektronokból előállított Qbit-ek ugyanakkor ígéretesek az információk félvezetőkben történő továbbítására is. “Az egyes elektronok ígéretes kviteket jelentenek, mivel nagyon könnyen kölcsönhatásba lépnek egymással, és a félvezetőkben lévő egyes elektronok kvittái is méretezhetők” – mondja Nichol. “A kvantumszámításhoz elengedhetetlen az elektronok közötti távolsági kölcsönhatások megbízható létrehozása.” A teleportáláshoz szükséges nagy távolságokat átfogó, összefonódott elektronkviteket létrehozni kihívásnak bizonyult: bár a fotonok természetesen nagy távolságra terjednek ki, az elektronok általában egy helyre vannak korlátozva.