Tériszony, mint betegség?

Nagyon sok ember küzd olyan félelmekkel, melyek már betegesnek mondhatóak. Ezek a félelmek józan ésszel átgondolva nem jelentenek ránk veszélyt, ám vannak mégis olyanok akik pánik szerűen viselkednek egy-egy ilyen élethelyzetben, amikor a félelmükkel kell szembenézni.

Nagyon sokféle pánikbetegséget és félelmet különböztethetünk meg, de az egyik legelterjedtebb a tériszony. A tériszony, abban mutatkozik meg, hogy aki ebben a betegségben szenved nagyon fél a magasságtól. Így akár egy létrára való felmászás is kihívást jelenthet számára, vagy egy kilátóba való felmenés. Annak ellenére, hogy a kilátókban masszív korlátok vigyáznak a biztonságunkra, a tériszonyban szenvedő betegek számára mindig ott van a lezuhanástól való kényszeres aggodalom. Ám mi az ami egyes embereknél kiváltja ezt a irritációs viselkedést? Ezt a betegséget jobb minél komolyabban venni, ugyanis aki szenved tőle, annak ez egy nagyon valóságos probléma. Ugyanis ezek az emberek, ha egy nemkívánatos környezetbe kerülnek, akkor a félelmük akár testi tünetekben is megnyilvánulhat. Ilyenek lehetnek az izzadás, forogni kezd velük a világ, lelassul a szívverésük és a légzésük, de olyan tünet is jelentkezhet, hogy kimegy az erő a lábukból, gombóccá szorul össze a gyomruk, súlyosabb esetekben pedig akár mellkasi fájdalom is jelentkezhet.

Ez a betegség tovább terjedhet akár egy repüléssel kapcsolatos élménnyel is, ugyanis sokszor ezek az emberek nem mernek repülőre ülni, ugyanis bennük van a tudat, hogy nincs a lábuk alatt talaj. Akik komolyabb pánikbetegségben szenvednek, akkor egy súlyosabb eset alkalmával akár a pánikroham halálfélelemmé is átfordulhat. A tériszonyban küzdő betegeknek sokszor nem is kell a veszélyes helyszín közelében lenni, sokszor annyi is elegendő számukra, hogy elképzeljék, és máris jelentkeznek a tünetek.


hunprobalazs