Természetes, ha édességet kíván testedzés után

Úgy tűnik az ösztön, amely azt sugallja, hogy valamilyen édesség után nyúljon testedzés után egyáltalán nem rendellenes. A kutatók 88 egyetemi résztvevőt vizsgáltak meg egy olyan készülék segítségével, amely méri az egyének ingereit. A teszt főként finom desszertekről tartalmazott képeket, valamint háztartási cikkekről.

Minden résztvevő rendelkezésére állt egy ilyen eszköz, amellyel a kézmozgást mérték, ahogyan az reagált minden képre. Ha egy résztvevő akár csak finoman is maga felé húzta a készüléket, az azt jelentette, hogy a kép boldoggá tette őket, vagy vonzó volt számukra. Ezek után a résztvevőknek edzeniük kellett, vagy szobabiciklin, vagy rejtvényeket kellett megoldaniuk. Ha végeztek az edzéssel elvégezték rajtuk mégegyszer ugyanazt a tesztet. Azok, akik a testedzős csoportban voltak, sokkal inkább vonzódtak az édességes képekhez, mint azok, akik rejtvényeket fejtettek. A tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy ennek köze van a testükhöz, ami megpróbálja visszaszerezni az edzés alatt elvesztett kalóriákat.

Akárhogy is, a süteményes dobozhoz nyúlás nem mindig jó ötlet egy testedzés után, így érdemes megpróbálni más, sokkal természetesebb édesség után nézni. Ilyenek például a gyümölcsök, hiszen a gyümölcsfogyasztás kiváló mód arra, hogy C- illetve A-vitaminhoz jusson a szervezet, ráadásul a gyümölcsök segítenek a hidratációban is, a magas víztartalomnak köszönhetően. A zöld turmixok is rendkívül egészségesek, hiszen tele vannak gyümölcsökkel és zöldségekkel, így egy turmix igazán jól eshet egy kemény fizikai edzés után. Ezek visszaadják a testnek a tápanyagokat amelyekre szüksége van, de bátran fogyasszon mogyorót vagy mandulavajat is, hogy némi fehérje is jusson a szervezetbe. A gyümölcsökön és a turmixokon kívül még a humusz lehet jó megoldás ha rágcsálni szeretne edzés után.


hunprobalazs