Természetes kéz- és lábápolók

Mindenki – különösen a hölgyek – nagy figyelmet fordít az arcbőrre, hiszen mégiscsak ez képezi testünknek azon részét, amelyet mindenki lát, és amelyiken bármilyen elváltozás, irritáció vagy szépséghiba egyből feltűnik.

Hogy megőrizzük az arcbőrünk szépségét és egészségét számtalan természetes és szintetikus készítményt kipróbálunk, ez utóbbi kategóriába tartoznak például a ránctalanító krémek is. A helyzet azonban az, hogy nemcsak az arcunk igényel intenzív ápolást, hiszen a kiszáradt kezek vagy a repedező sarkak sem nyújtanak kifejezetten esztétikus látványt. Ahelyett azonban, hogy vagyonokat költenénk a különböző, agyonreklámozott kencékre, lássuk inkább, hogy mégis milyen természetes, házi praktikákat vethetünk be annak érdekében, hogy a kezeink és lábaink mindig ápoltak legyenek!

Az arcunk után talán a kezeink vannak kitéve a legnagyobb megpróbáltatásnak, hiszen a változó időjárás is befolyásolja a bőrünk állapotát, a téli hónapokban például sokaknak teljesen kiszárad a kézfejükön a bőr, sőt olykor bepirosodik, vagy enyhén lilássá válik a bőr színe ezen a területen. Ezen kívül a munkavégzésben, valamint a házkörüli tevékenységek kivitelezésében is minden esetben igénybe vesszük e végtagjainkat, úgyhogy bizony jócskán ki vannak téve szennyeződésnek is. A gyakori kézmosás éppen ezért nagyon fontos, hiszen ezzel egyebek között megakadályozhatjuk azt is, hogy a baktériumok bejussanak a szervezetünkbe.

Amint azonban megmostuk a kezünket, töröljük is meg őket alaposan, ugyanis ha a kezünket vizesen hagyjuk, a bőrünk nagyon hamar kiszáradhat, különösen a szabadban. A kéz bőrkeményedései is sok kellemetlenséget okozhatnak, azonban szerencsére erre is létezik természetes megoldás: ilyenkor a kezeket érdemes langyos olajba áztatni. Ha kirepedezett a bőrünk, akkor tehetünk rá például reszelt burgonya pakolást is. A kiszáradt bőrnek jót tehet az is, ha egy pohár tejbe áztatjuk esténként.

Ami pedig a láb természetes ápolását illeti, a megoldás sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint ahogyan azt gondolnánk: a szódabikarbóna ugyanis csodákra képes! A szódabikarbónából remek antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően kiváló bőrradír készíthető. A legegyszerűbb, ha körülbelül 4-5 liter forró vízben feloldunk 3-4 evőkanálnyi szódabikarbónát, majd ebben áztatjuk a lábainkat legalább 15 percig. Mindeközben dörzsölgessük át a végtagjainkat egy durvább szivaccsal, utána töröljük meg őket, kenjük be vazelinnel és vegyünk fel egy pár pamut zoknit. Már az első alkalom után érzékelhető lesz a pozitív változás, azonban a látványos eredmény érdekében legalább háromszor meg kell ismételni a műveletet.


hunprobalazs