Természetes módszerek a penész ellen

A penész nemcsak a régi építésű házakban ütheti fel a fejét. A rossz szigetelés, a magas páratartalom miatt a lakás bármely helyiségében megjelenhet. Amellett, hogy a falakat komolyan károsíthatja – előbb-utóbb esedékessé teszi a festést -, egészségügyi okokból is érdemes mielőbb megszabadulni tőle.

[adsense_id=”1″]

A penész még akkor is okozhat komoly problémákat, ha nem vagyunk allergiásak. Sok embernél a megmagyarázhatatlan fáradtságban vagy depresszióban jelentkeznek a tünetek. Az üzletekben komoly vegyszereket kínálnak a penészedés megszüntetésére, de jóval kíméletesebb módszerek is léteznek. A teafaolaj nagyobb mennyiségben nem olcsó ugyan, mégis megéri, hiszen belőle 2 teáskanállal 2 bögre vízhez keverve olyan sprayt kapunk, amit használhatunk a zuhanyfüggönyön, a kárpitokon, a falakon, a szanitereken. Egy adag viszonylag sokáig elég, a jellegzetes, erős illat pedig pár nap alatt elillan.

A grapefruitmag kivonat az egyik legerősebb természetes baktériumölő, ami a penészgombákkal is el tud bánni. A teafalolajjal szemben nagy előnye, hogy szagtalan és ugyanolyan hatékony. 20 csepp kivonatot keverjünk össze 2 bögre vízzel, majd egy szórófejes flakonban rázzuk össze. Akár hónapokon át használhatjuk.

Az ecet állítólag 82%-os hatékonysággal pusztítja a penészgombát. Töményen használjuk, szórófejes flakonból vigyük fel a penésze felületre, majd hagyjuk elpárologni. Néhány óra alatt a szag is megszűnik, de aki nem tud ennyit várni, az illóolajokat is keverhet hozzá.


hunprobalazs