Természetes szülés császármetszés után

Még manapság is sokszor hallani, hogy ha egyszer császármetszésen esett át az újdonsült anyuka, akkor már minden következő terhessége császármetszéssel fog végződni. Azonban ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen! Sőt, a császármetszés után is sokkal kedvezőbb mind a babára, mind a kismamára nézve a hüvelyi szülés.

A császármetszést sok minden indokolhatja. Azonban nem kirívó eset, hogy valódi indok nélkül is megcsászározzák a kismamát. Előfordulhat, hogy ez a jövendőbeli anyuka kérése, de nagyon sokszor inkább az orvos kényelmi döntése. Mindenesetre fontos tudni, hogy attól, hogy valaki már átesett egy császármetszésen, nem kell, hogy a következő szülése is így végződjön. Ha egyéb egészségügyi gondok nem indokolják, akkor pusztán az előzetes császármetszés ténye nem elegendő ok arra, hogy ismét egy nagy hasi műtétet hajtsanak végre az anyukán. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben ez nagyobb rizikófaktorral jár, mint a császármetszést követő természetes úton történő szülés. Sokan ennél az esetnél a hegszétválástól tartanak, mely persze nem zárható ki, azonban a bekövetkezésére 1% alatti az esély, míg a császármetszést követő komplikációkra ennek többszöröse.

Ez az esély pedig csak növekszik, ha már a második, harmadik, negyedik vagy akárhányadik császármetszés következne. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb nőnek pszichológiai szempontból is szüksége van a hüvelyi szülésre, amelynek számos pozitív hatása van a csecsemőre és a női szervezetre is. Ha csak azt nézzük, hogy mennyivel gyorsabb a természetes úton történő szülésből való felépülés, mint a császármetszésből, már akkor is megéri az előbbit választani.

Így minden császármetszésen már túlesett kismamának is érdemes elgondolkodnia a hüvelyi szülés lehetőségén. Persze ezt sajnos még nem minden kórház és orvos vállalja fel, azonban ha valaki elkötelezi magát mellette, akkor mindenképpen megéri ehhez partner orvost és kórházat felkutatni. Hiszen minden nőnek jár a háborítatlan szülés élménye.


hunprobalazs