Tetőterasz építés hagyományai

A zöldtetőépítés gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. Az emberek mindig is szerettek a természet közelében lenni, így természetes, hogy otthonaik közelében is igyekeztek zöld területet kialakítani, akár a tetőn is.

Tetőterasz építés nagy hagyománnyal rendelkezik, hiszen már az ókori Rómában is előszeretettel helyeztek el a tetőteraszokon növénytartó edényeket. A csupasz tető így zöld színnel vált élettel telivé, sőt az sem volt ritka, hogy halastavat alakítottak ki a tetőn. A későbbiek folyamán egy hosszabb csend következett, vagyis a tetőkertek építése egy ideig eltűnt a történelemből. A reneszánszkorban találkozhatunk újra a tetőkertekkel. Az itáliai városokban, így például Velencében, Firenzében és Rómában a palotákon előszeretettel alakítottak ki tetőkerteket. Semmiképp sem mehetünk el szó nélkül Villa Carregi tetőkertje és a veronai Duke Maffei palota 1530 körüli tetőkertjei mellett. Ebben a korban az indiai mogulok lépcsőzetes, beültetett belső udvarai és tetőkertjei is említést érdemelnek.

Izlandon több száz évszázadon keresztül híján voltak az építőanyagnak, így a házakat gyakran a földbe süllyesztették, valamint föld fedte a házakat. Ez egy igazán olcsó és egyszerű megoldás, így ez a módszer egész Skandináviában elterjedt. A hagyományos gyeptéglákkal fedett tetők a mai napig népszerűek és napjainkban újfent előszeretettel alkalmazzák. Az embereknek szerte a világon szükségük van a természet közelségére. A tetőteraszok, zöldtetők a mai napig nagyon népszerűek, sőt manapság újfent reneszánszukat élik. Az sem ritka, hogy társas házak tetején kerül kialakításra zöldtető, ahol előszeretettel töltenek időt és kertészkednek. Ha szeretne bővebben tájékozódni a témában, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a zoldtetoepites.hu weboldalon!


hunprobalazs