Tippek az egészséges agyhoz

Már észrevette az öregedés finom jeleit? Az öregedést lehet tagadni, vagy körül lehet ölelni és a legtöbbet kihozni belőle, viszont egy biztos, szinte mindenkiben ott lappang a rettegés, hogy korunk előrehaladtával nemcsak a testünk öregszik majd, hanem az agyunk is. Ez a félelem persze nem csak az idősebbeket érinti, tanulmányok azt mutatják, hogy még a 20-as, 30-as éveikben járó emberek is aggodalmaskodnak az agyuk egészsége miatt.

Egy fiatalos agy szereti a mozgást. A mozgás nemcsak a testnek jó, egy igazi műtrágyaként viselkedik az agyban. Szó szerint megnagyobbítja az agyat, illetve gyorsítja és erősíti is azt. A mozgás agy-védő, és biztosít egy egészséges stresszt, ami segít önnek alkalmazkodni a stressz károsabb formáihoz. Segít abban is, hogy szabályozni tudja az alvást, a vércukorszintet és az érzelmeket. Ezért minden nap szánjon legalább 15-20 percet a mozgásra. Egy fiatalos agy kipihent. Az alvás talán a legkevésbé vitatott szempontja a jó egészségi állapotnak. Egy jó alvás olyan az agynak, akár egy igazi csoda: javítja a hangulatot, a memóriát, és a gyógyulást is, illetve az alvás az az állapot, amikor az agy kitisztítja saját magát.

Mindenkinek szüksége van legalább 7-9 óra alvásra, ezért próbálja meg ezt mindig betartani, és ragaszkodjon a szokásos alvásidőhöz minden nap. A fiatalos agy jól táplált. Senkinek nem kell tökéletesnek lennie, de az egészségesebb ételek választása segíthet az agynak abban, hogy mindig jól végezze a „munkáját”. Fogyasszon tehát több zöldséget és gyümölcsöt, valamint halat, diót, és egyéb magvakat is, hiszen ezek rendkívül egészségesek. A fiatalos agy rugalmas. Azzal, hogy megtanulja rugalmasabban kezelni az életében bekövetkező változásokat, boldogulni fog bármilyen kihívással is nézzen szembe. Ezért tegyen valamit ami kihívást jelent, és ami a komfort zónáján kívül esik.


hunprobalazs