Tippek hogyan tanuljunk gyorsan

Ugye már veled is előfordult, hogy az utolsó pillanatban jutott eszedben, hogy az nap dolgozatot kell írnod. Ám te még semmit sem készültél rá. Mi most ahhoz próbálunk adni pár tippet, hogyan sajátíthatod el a legkönnyebben a feladott leckét.

Manapság már sokkal gyakorlatiasabbak a tanítások, illetve az ehhez tartozó feleltetések is. Pár évvel ezelőtt a tanárok is belátták, hogy mindazzal nem sokra mennek a diákok, ha egyes tananyagokat bemagolnak, ám nem tudják mihez kötni, illetve annak értelmét sem tudják. Amennyiben abba a helyzetbe kerültél, hogy mindössze egy fél napod van hátra, akkor el kell, hogy szomorítsunk, ugyanis a legtöbb esetben ez az idő már nem sokra elegendő. Viszont az ember rövidtávú memóriája nagyon sok mindenre képes. Így, ha visszapörgeted azokat a részeket a tankönyvedben, melyeket előzőleg kiemeltél, mint legfontosabb tudnivalók, akkor arra még van esélyed hogy megtanuld. Hiszen a rövidtávú memória egyik legnagyobb előnye, hogy könnyedén előhívható belőle a tudás. Így ha szorul a hurok, akkor csakis rá számíthatsz.

Amennyiben nem ennyire szűk az idő, akkor jöhet egy más technika, amely a hangfájlos tanulás. erre a módszerre legalább két napot adj. Ezt pedig úgy tudod kivitelezni, hogy az első lépés az, hogy felmondod a telefonodra, vagy bármilyen kütyüre a leckét, melyről később vissza tudod hallgatni. Már az idő alatt is tanulsz még ezt felmondod, de a hátramaradt időben már csak hallgatnod kell. Igaz ennek a technikának van egy nagy hátránya, hogy elég rendszertelenül raktározza el az információkat, viszont egy opciónak megteszi. A következő módszer az asszociatív tanulás. Asszociatív tanulás lényege, hogy az agyunkba minél több formában rögzítsük az információt. Vagyis a fontos részeket, egy képhez, vagy egy illathoz is kapcsolhatjuk.


hunprobalazs