Tisztább, egészségesebb levegő szobanövényekkel

Közismert, hogy a növények tisztítják a levegőt. Akár otthon, akár az irodában tartjuk őket, segítenek a stresszel, a száraz torokkal és a fejfájással szembeszállni. Csak azt kell tudni, melyik fajtákat válasszuk, hogy a helyiség levegője még egészségesebb legyen.

[adsense_id=”1″]

A levegőben lévő méreganyagoknak útját állhatjuk az anyósnyelv segítségével. Kitűnő megoldás, hogy a bútorokból, festékből, cigarettafüstből felszabaduló benzolt és a formaldehidet semlegesítsük. Az anyósnyelv az egyik legigénytelenebb növény, kedvezőtlen körülmények között is gyorsan fejlődik.

A béke liliommal egy cseppnyi napfényt csempészhetünk a helyiségbe. A burjánzó, trópusi hangulatú növény levelei mérgezők, ezért oda ne ültessük, ahol kisgyerekek vagy háziállatok élnek. A dracéna fajták nem véletlenül olyan népszerűek az irodákban. Széles, zöld leveleik sűrűn nőnek, rengeteg port tudnak megfogni, ezenkívül mutatósak is.

A zöldikét sokan a leghatékonyabb szobanövénynek tartják a levegő tisztítása szempontjából. A legjobb, ha fellógatjuk és többet is elhelyezünk belőle a szobában, vékony, hosszú leveleit így a macskák sem érik el, számukra ugyanis mérgező a növény. A páfrány ideális azokba a helyiségekbe, ahol dohányoznak. Apró leveleiből több száz gondoskodik a levegő tisztántartásáról és az oxigéndús levegő előállításáról.

Jó tudni, hogy egyetlen szobanövény átlagosan 30 légköbméter levegőt tud maga körül megtisztítani, ezért a helyiség alapterületét mindig érdemes figyelembe venni, hogy tudjuk, hány növényre lesz szükség a friss, tiszta levegőhöz.


hunprobalazs