Több bizonyíték van a légszennyezés és a korai halál közötti összefüggésről

A Harvard által készített új tanulmány szerint a finom részecskeszennyezésre vonatkozó amerikai levegőminőségi előírásoknak a jelenlegi Egészségügyi Világszövetség (WHO) irányelveivel összhangban történő megerősítése egy évtized során több mint 140.000 ember életét képes megmenteni.

Az eredmények mind az öt különféle elemzési formában konzisztensek voltak, és a szerzők a mai napig a “legmegbízhatóbb és reprodukálhatóbb bizonyítéknak” hívják fel a PM2,5-expozíciót és az elhalálozás közötti okozati összefüggést. A szerzők úgy találták, hogy a PM2,5-szennyezés évi 10 μg/m3-es csökkenése a halálozási kockázat 6–7% -os csökkenéséhez vezet. Ennek a megállapításnak a becslése alapján, ha az Egyesült Államok az éves PM2,5-szabványt 10 μg/m3-re csökkenti, a WHO útmutatásai és szabványai miatt egy évtized alatt 143. 257 ember életét mentik meg.

A szerzők további, az okozati összefüggésekre összpontosító elemzéseket tettek közzé, amelyek azzal a kritikával foglalkoznak, hogy a hagyományos analitikai módszerek nem elegendőek a nemzeti levegőminőségi előírások felülvizsgálatának megalapozásához. Az új elemzések lehetővé tették a kutatók számára, hogy egy randomizált tanulmányt utánozzanak – amelyet az okozati összefüggések értékelésekor az arany mércének tekintettek, ezáltal megerősítve a kapcsolat megállapítását a légszennyezés és a korai halál között. “A Környezetvédelmi Ügynökség javaslatot tett a jelenlegi nemzeti levegőminőségi előírások megtartására. De amint az új elemzésünk kimutatja, a jelenlegi előírások nem eléggé védő jellegűek, és ennek a védelemnek a megerősítése több ezer emberéletet menthet meg.” A jövőben még több kutatást készülnek elvégezni azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyire szorosan fűződik egymáshoz a légszennyezés és a korai halál.