Több bogyó, alma és tea megvédhet az Alzheimer-kórtól

Egy új tanulmány szerint az idősebb felnőttek, akik csak kis mennyiségben fogyasztottak flavonoidban gazdag ételeket, például bogyókat, almákat és teát, 20–4 év alatt kétszer-négyszer nagyobb valószínűséggel fordult elő Alzheimer-kór és az ahhoz kapcsolódó demenciák kialakulása, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akiknek a bevitele magasabb volt.

A flavonoidok a növényekben található természetes anyagok, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket, például körtéket, almát, bogyót, hagymát, valamint növényi alapú italokat, mint például a teát és a bort. A flavonoidok különféle egészségügyi előnyökkel járnak, beleértve a gyulladáscsökkentést. “A tea, különösen a zöld tea és a bogyók a flavonoidok jó forrásai” – mondta az első szerző Esra Shishtar, aki a vizsgálat idején doktori hallgató volt a Gerald J. és Dorothy R. Friedman Táplálkozástudományi és Politikai Iskolában. “Ha megvizsgáljuk a tanulmány eredményeit, azt látjuk, hogy azok a személyek, akik azt szeretnék, hogy a legtöbb előnyük származzon abból, ha több flavonoidot fogyasztanak, nem kell hogy nagyban növeljék a flavonoid bevitelt. Egy csésze tea naponta vagy néhány bogyó hetente kétszer vagy háromszor megfelelő lenne “- mondta.

Egy kutató azt is mondta, hogy 50-es életkor az, amelyben az adatokat elemezték a résztvevők esetében és nekik még nem késő ahhoz, hogy pozitív étrendi változásokat hozzanak meg. “A demencia kockázata valóban növekszik a 70 éves kor felett, és mi azt üzenjük, hogy ha 50 éves kor felé közeledik, vagy éppen azon túl van, akkor egészségesebb táplálkozásra kell gondolkodni, ha még nem tette meg” – mondta. Az olyan tényezők, mint az iskolai végzettség, a dohányzás, a fizikai aktivitás, a testtömeg-index és a résztvevők étrendjének általános minősége befolyásolhatták az eredményeket, ám ezeket a tényezőket a kutatók a statisztikai elemzés során figyelembe vették.


hunprobalazs