Töklámpás tartósítása

Az amerikai típusú töklámpás egyre népszerűbb Magyarországon is. A nagy fogakkal, világító szemekkel ábrázolt töklámpás jó lehetőséget ad az egyéni dekoráció elkészítésére, de sajnos igen gyorsan megromlik, mivel az élő növény felvágott állapotban védtelen a baktériumokkal és gombákkal szemben. A tartósságát bizonyos eljárásokkal növelhetjük.

Lehetőség szerint teljesen egészséges tököt kell választani; ez elsősorban esztétikai kérdés, másrészről viszont a foltos és ütődött tök hamarabb rothadásnak indul, így inkább az ép és egészséges terményeket keressük. A tök egy kemény külső és egy puha középső rétegből áll; a középső puha réteget minél alaposabban ki kell tisztítani, hiszen ez képezi a gyorsan romló részt. Ha alaposan kivájjuk a közepét, a megmaradt húsos-fás rész nagyobb tartóssággal bír.

A tök belsejét érdemes alaposan lemosni hipós vízzel. Ezzel megölhetjük a penészesedést és a rothadást okozó gombákat, viszont tartsuk fejben, hogy az így kezelt tököt nem adhatjuk haszonállatoknak. Ha nem szeretnénk erős vegyszert használni, választhatjuk a mentolos szappanból készített oldatot is. Ez az eljárás is kellően hatékony lehet a gombák elleni védekezésben. A szobában tárolt töklámpást érdemes éjszakára kitenni a hűvösre, ahol kevésbé szárad. A száradás ellen vízpermetezéssel is érdemes védekezni; sajnos a kiszáradás következtében hamar elcsúnyulhat. A kiszáradás ellen vazelinnel is lehet védekezni; a vazelin olyan réteget képez, ami teljesen lezárja a levegő útját, így a kiszáradás ellen hatékony megoldással szolgál.

Alternatív megoldásként sokan a hajlakkra esküsznek, nincs más teendőnk, mint alaposan lefújni vele a tök belső részeit; a hajlakk olyan réteget képez, ami képes tartósítani a tök húsát, részben pedig meggátolja a kiszáradást.


hunprobalazs