Tudnivalók a jó kutyatápról

Mindannyian tudjuk, hogy nagyon sok múlik azon, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk nap mint nap. Ez a kutyáknál sincs másként és nagyon sokat számít, hogy milyen tápokkal etetjük a kutyánkat. Nem kell azt sem gondolni, hogy a legdrágább a legjobb, csupán tudni kell, hogy milyen összetevőkből áll egy jó kutyatáp.

A jó kutyatáp meghatározása azért nem olyan egyszerű, mert nincs két egyforma kutya, valamint nagyon sokféle kutyatáp, kutyakaja vásárolható meg manapság a boltokban.  Természetesen vannak olyan alapkövetelmények a kutyatápokkal kapcsolatosan, melyeknek mindenképpen jó ha megfelelnek. Fontos tisztázni, hogy a annak ellenére, hogy a kutya ragadozó, nem kizárólag húsevő és a csak tisztán hússal etetett kutyákon nagyon gyorsan jelentkeznek a különféle hiánybetegségek, valamint a fehérje-és foszfortúlélés tünetei. Nem árt azt is észben tartani, hogy a házikoszt nem tartozik az ideális kutyatápok közé, mivel nem biztos, hogy mindent tartalmaz, amit egy jó minőségű táp, és tartalmazhatnak olyan dolgokat, amik a kutya számára nem egészségesek.

A leginkább javasolt a jó minőségű, prémium vagy szuperprémium kutyatáp. Ha jó táppal etetik a kutyát, akkor a kutya egészségesebb és energikusabb lesz. Egy szintén lényeges szempont, hogy egy jó minőségű kutyatápból kevesebbet kell adni a kutyának, mivel nincs tele olyan térfogatnövelő anyagokkal, amiket nem tud megemészteni. A felnőtt kutyák szükségleteinek leginkább a következő összetételű kutyatáp az ideális: 18-24 % nyersfehérje, 8-13 % nyerszsír, 4-7 % nyershamu, 2-4 % nyersrost. A kutyatápok címkéjén az összetevők a mennyiségük sorrendjében vannak feltüntetve, vagyis az látható elöl, amiből a legtöbb van a tápban. Nagyon fontos tehát, hogy vásárlás előtt mindenképp olvassuk el, hogy mit ír a csomagoláson, hogy megtudjuk, milyen összetevőket tartalmaz az kutyatáp.


hunprobalazs