Tyúkhúr és a vélt jótékony hatásai

Az utóbbi évtizedekben egyre inkább háttérbe szorultak a gyógynövények és azok felhasználása. Sok gyógynövényről szinte elfelejtődött, hogy mire és mennyire jó. Azonban sokan kezdik újra felfedezni ezeket a növényeket. Sőt, vannak olyan növények, amelyeket a népi gyógyászat nem is igazán használt, most mégis számos pozitív hatást tulajdonítanak neki. Ilyen növény például a tyúkhúr is.

A tyúkhúr hatása igen sokrétű a különféle portálok szerint. Számos pozitív tulajdonságot tulajdonítanak neki, ám a nép gyógyászatban nem tartották számon gyógynövényként. Inkább irtandó gyomnövényként gondoltak rá, amely kiváló táplálék a tyúkok számára is. Mindez azt jelenti, hogy nem figyeltek meg semmilyen pozitív hatást vele kapcsolatban. Persze ez önmagában még nem jelenti azt, hogy nincs is neki. Újabban úgy tartják, hogy a tyúkhúr az egyik legjobb természetes koleszterincsökkentő, hiszen rendszeres fogyasztásával 2-3 hónap alatt rendeződik a koleszterinszint. Ugyanakkor zsírlebontó tulajdonságai miatt a túlsúllyal szemben is felvehető a harc a tyúkhúr segítségével. Nagyon sok más gyógynövénnyel egyetemben ajánlják köhögésre, tüdőbajra, emésztési zavarokra és más légúti betegségekre. Mindez az antiszeptikus tulajdonságának köszönhető. De egyes írások szerint a reuma is kezelhető vele a vízhajtó tulajdonságának köszönhetően. Teájával segíthető a vese- és epeműködés, illetve a köveket is oldja rajtuk.

Az, hogy mindezen vélt pozitív tulajdonsága valóban helyt áll-e, majd idővel kiderül. Ha a régiek nem tapasztalták meg őket, a mostani használói talán kitapasztalják majd, hogy valóban miben hatásos. Minden esetre kezdetben ne várjunk tőle hatalmas változásokat! Érdemes szkeptikusan állni hozzá. Használata mindazonáltal káros hatással nem fog járni, lévén nem egy mérgező növényről van szó.


hunprobalazs