Ünnepi szobanövényeink

Sokan vagyunk, akik szeretjük a szobanövényeket és decemberben a virágainkat is a közelgő ünnep hangulata szerint választjuk meg. A mikulásvirág a karácsony hírnöke, legkedveltebb adventi növényünk. Sok féle méretben és színben kapható, létezik belőle piros, fehér és rózsaszín levelű is. Száraz, hűvös, világos helyet kell keresni neki a lakásban.

[adsense_id=”1″]

A huzatot nem szereti, ezért ajtóktól, ablakoktól távol helyezzük el. Figyeljünk rá, hogy a földje mindig nedves legyen, de soha ne álljon vízben. Ha ezt betartjuk, sokáig gyönyörködhetünk a szépségében. Ha a növény szára vagy levele megsérül, nedvezni kezd, ez pedig mérgező! Vigyázzunk, hogy kisgyerek ne érhessen hozzá!

A karácsonyi kaktusz nevét onnan kapta, hogy karácsonyra borul virágba. Legalábbis ha ügyesek vagyunk, és szerencsénk van. A virág a brazil őserdőkből származik, többnyire rózsaszín és piros, esetleg lilás színű virágai vannak. A kaktusz nagyon érzékeny mindennemű változásra, könnyen el is pusztulhat. Fontos, hogy elegendő vizet kapjon, a földje mindig nedves legyen, de vigyázni kell, hogy ne álljon a víz a tartójában. Trópusi származása ellenére a kaktusz a hűvösebbet szereti, 15-18 foknál ne legyen melegebb a helyiségben, ahol a virágot tartjuk. Legjobb ablakba állítani, itt nincs kitéve hőmérséklet-ingadozásnak, és fény is éri.

Mit tegyünk, hogy jól időzítsük a karácsonyi kaktuszunk virágzását?
Már novemberben el kell kezdeni a szükséges lépéseket, hogy legszebb formáját hozza az ünnepre! Már ekkor kezdjük el tápoldattal locsolni heti egy alkalommal, hogy megkapja a megfelelő tápanyagokat, amelyek a virágzáshoz szükségesek. Néha érdemes a körülötte lévő levegőt is párásítani.  A helyét ilyenkor semmiképp ne változtassuk, de még csak a cserepet se mozdítsuk el. Ha csak egy kicsit is más szögben kapja a fényt, mint azelőtt, a bimbókat könnyen ledobhatja. Ha mégis muszáj megmozdítani, akkor jelöljük meg, hogy állt eredetileg a növény és úgy tegyük vissza. Elvirágzás után a hajtásait vágjuk vissza, hogy bokrosabb legyen, és még több virágot hozzon következő évben.

A növényeinkre fordított idő és törődés következménye a páratlan szépségű virág.


hunprobalazs