Valóban működik az online terápia?

Az, hogy valójában működik-e az online terápia attól függ, hogy mire van szüksége a páciensnek. Néhány terápiás módszer igazán hatásos lehet az új technológiák, például az internet és a telefon használatával. A kutatások azt mutatják, hogy például a kognitív viselkedési terápia éppen olyan hatásos telefonon, vagy Skype-on keresztül, mint szemtől-szembe. Ezzel a módszerrel néhány alkalommal online hívják fel a páciens figyelmét a negatív viselkedési mintákra.

Ezek után megtanulják, hogy hogyan kell reagálni a nehéz helyzetekben, így kevésbé érzik majd stressznek magukat. Egy 2014-es tanulmány pedig arra világított rá, hogy a tinédzserek, akik telefonon keresztül vettek részt a terápián, ugyanannyira sikeresen estek túl az obszesszív-kompulzív zavaron, mint azok a társaik, akik szemtől szemben találkoztak terapeutákkal. Egy frissebb kutatás szerint pedig azok az idősebb emberek, akik poszttraumás-stressz szindrómával szenvednek, épp ugyanolyan jól reagáltak az videokonferencián keresztüli kezelésre, mint azok, akik terápiára jártak.

Az online kezelés potenciálisan a táplálkozási rendellenességek esetében is működhet. 2008-ban egy kisebb tanulmány során 128 bulimiás felnőttet vizsgáltak meg. Azok a felnőttek, akik online tanácsadásban részesültek, éppen annyira képesek voltak véget vetni a táplálkozási rendellenességeknek, mint azok a felnőttek, akiket személyesen kezeltek. A legtöbb esetben tehát valóban működhet az online terápia. Vannak tudósok viszont, akik szerint egy betegség leküzdése érdekében nagyon fontos, hogy meglegyen a szakember és a páciens között a mentális illetve a személyes kapcsolat, amit nem lehet létrehozni az interneten, vagy telefonon keresztül, márpedig ez a kapcsolat lehet majd a betegség leküzdésének kulcsa.


hunprobalazs