Váltás kőolajról fára a vegyiparban: költséghatékonyabb és fenntarthatóbb

A KU Leuven biomérnök és közgazdász interdiszciplináris csapata feltérképezte, hogy a fa hogyan helyettesítheti a kőolajat a vegyiparban. Nem csak a technológiai követelményeket vizsgálták meg, hanem azt is, hogy ez a forgatókönyv pénzügyi szempontból életképes-e.

A kőolajról a fára való áttérés a CO2-kibocsátás csökkentéséhez vezetne – állítják a kutatók. Műanyagjaink, tisztítószereink és építőanyagaink általában a kőolajból származó kémiai komponensekből készülnek, nem pedig megújuló anyagokból. A kőolajat jelenleg olcsóbb nyersanyagként felhasználni. De nem így kellene lennie. A kutatók csoportja korábban közzétette, hogy a fa hogyan alakítható vegyszerré, amelyet sokféle termékben felhasználhatunk. Ezt a folyamatot már teljesen megtervezték. Sőt, kiszámították, hogy pénzügyi szempontból megvalósítható egy olyan biofinomító létesítmény építése és üzemeltetése, amely a fát kémiai építőelemekké alakítja.

A vegyi anyagok fából való kinyerésére először szilárd papírpéppé és folyékony ligninolajra osztják azt. A pép felhasználható második generációs bioüzemanyagok vagy természetes szigetelés előállítására, míg a ligninolaj tovább feldolgozható kémiai építőelemek, például fenol, propilén és tinta előállításához szükséges alkatrészek előállítására. A lignin felhasználható alternatív műanyag építőelemek előállítására is. A lignin alapú kémiai vegyületek kevésbé ártalmasok az emberekre, mint a kőolajból előállított vegyületek. “A papíriparban a lignint maradványterméknek tekintik, és általában elégetik. Ez kár, mivel ugyanúgy, mint a kőolaj, sok kiváló minőségű felhasználása lehet, ha megfelelően el lehet választani a fától, és a megfelelő kémiai építőelemeket kinyerik belőle,” magyarázza Bert Sels professzor a Mikrobiális és Molekuláris Rendszerek Tanszékéről. Ennek eredményeként a fa helyettesítheti a kőolajat a vegyiparban.


hunprobalazs