Van-e kapcsolat a stroke és a bélbaktériumok változásai között?

Egy új kutatás azt vizsgálja, hogy az agyvérzés befolyásolhatja-e a baktériumok populációinak sokféleségét a bélben, és hogy ezek a változások befolyásolhatják-e az agy helyreállítási folyamatát. Az agyvérzés változásokat okozhat a bélbaktériumokban, amelyek hosszú ideig tarthatnak és hatással lehetnek az egészségre.

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) megjegyzi, hogy 40 másodpercenként az Egyesült Államokban valaki agyvérzést tapasztal, amely szív- és érrendszeri esemény, amelyben az agy oxigénnel ellátott vérellátása megszűnik. Az agyvérzés károsíthatja az agyat, mivel sejtjei elhalnak oxigén és tápanyagok hiányában. A közelmúltbeli tanulmányok azonban arra utalnak, hogy az agyvérzés azonnali és tartós hatást gyakorolhat a test más részeire is. Az egyik ilyen tanulmány azt mutatja, hogy az agyvérzés után a bélben lévő baktérium populáció jelentős változásokon megy keresztül, és ezek a hatások sokáig tarthatnak.

A kutatók egereken dolgoztak, amelyeket két csoportra osztottak. Az első csoportban a kutatók ischaemiás agyvérzést indukáltak, míg a másik csoport kontrollként és egészséges rágcsálóként szolgált. Az egerek első csoportjában az agyvérzés indukálása után a kutatók mindkét csoportban 3, 14 és 28 nappal értékelték a rágcsálókat. A csapat megállapította, hogy az agyvérzéses csoportban lévő egerek hosszú távú változásokat mutattak a bél mikrobiotájukban. A kontroll csoportban lévő rágcsálókkal ellentétben a 14 napos és a 28 napos jelzésekben Bifidobacteriaceae-baktériumokkal rendelkeztek. Ez a baktériumcsalád jótékony, probiotikus baktériumokat, köztük a Bifidobacteriumot is tartalmaz, amelyet a gyártók gyakran probiotikus tejtermékekhez adnak. Az ilyen típusú baktériumok nemcsak az egészséges emésztőrendszer megőrzését segítik, hanem betegek gyorsabban gyógyulhatnak az agyvérzés után.


hunprobalazs