Vasútvonal a lakóházakon keresztül

Létezik egy vasútvonal Ázsiában, amely érthetetlen módon egy háztömbön megy keresztül. A kínai vasútvonalnak van egy része, ahol egy lakóházon halad át.  Ez a vasútvonal már évek óta létezik.

A tervezésnek köszönhetően igen érdekes mérnöki alkotás született, amely építészeti különlegesség is egyben. A lakóknak azonban ez nem jó hír, együtt kell élniük a rezgéssel, és a vonat idegesítő hangjával. A szerelvény több lakóházon halad át, több ház volt egymás mellé építve, és ezért keresztülépítették a vonatsínt a háztömbökön. A kínai ötlet egyszerű, de merész. Hogy mi vezette a tervezőket erre a lépésre, azt nem tudni, de jól sikerült megoldani, az biztos. Kicsit futurisztikus, kicsit naiv, de az biztos, hogy különleges megoldás a javából.

A vonat különös hatást kelt, ahogyan áthalad, és kanyarodik a háztömbön átvezető sínen. Mindenesetre feltűnő, és modern építészeti megoldás. Kitalálni se lehetne az ilyet, annyira elképesztő. Humornak semmi jele. Profán megoldás, ahogy halad át a vonat a háztömbök során. Illene a világ hét csodájába, annyira különleges. A kínai tervezés túlhajtása, extrém eredmény. Mindenesetre látnivalónak sem utolsó. Kínai megoldás, biztos megoldás. Éppen csak felszállni nem lehet a háztömbökből. Jól jellemzi ez a kommunista vonalvezetés a rendszer lehetőségeit, ahol a központi határozat a fontos, és mindent keresztülível. Keményen, határozottan. Ilyen építészeti megoldás csak a kommunista rendszerből jöhet, ami Kínában uralkodik. Ha valaki, a vezető, megmondott valamit, akkor annak úgy is kellett lennie. Ez is, ilyesmi lehet. Az egyenes parancs elve, ami mindenkire egyformán érvényes. És keresztülviszi a vonatot a házon. A kínai központi párt jellemző vonása, igen érdekes. Csak Kínában születhet ilyen elképesztő ugyanakkor furcsa ötlet.


hunprobalazs