Védekezés a kerti kártevők ellen

A kerti kártevők sok bosszúságot okozhatnak, csúnyítják a szép látványt és képesek maradandó károkat tenni növényeinkben. A kártevők elleni védekezésben igyekezzünk elkerülni a vegyszereket, használjunk inkább természetes módszereket. Pár apró praktikával és hasznos fűszernövények ültetésével, hatásos megszabadulhatunk az ártalmas állatoktól.

A kertben megjelenő hívatlan vendégek közé tartoznak a meztelen csigák. Ezek a növényekben maradandó károkat okozhatnak. A veteményes kertbe ültessünk mustárt vagy muskotályzsályát, amik hatásosan elriasztják őket. A hangyákat sokan hasznosnak tartják, viszont sokan kártevőként néznek rájuk, mivel képesek megrágni a növényeket és még segítenek a levéltetveknek a túlélésben is. A növényekben való kártevésen kívül ránk, emberekre is rossz hatással lehetnek, mivel komoly csípéseket okozhatnak. A veteményeskertben alkalmazzunk minél sűrűbben talajlazítást, ezzel hozzájárulunk letelepedésük megakadályozásához. A veteményeskerten kívül a kerti pihenőhelyünkön is megjelenhetnek. Képesek a fáról az ölünkbe hullani, de még a székek lábán felmászni is. A védekezés ellenük hatásos lehet menta, citromfű olaj, teafaolaj és víz keverékével, melyet körbe kell permetezni azon a helyen, ahol nem szeretnénk velük találkozni.

Kertünkben a rovarokon kívül, a vakondokok is sok bosszúságot okozhatnak. Ezek az állatok egyrészt hasznosak, mivel elpusztítják a talajban lévő csigákat, lótücsköket, férgeket, százlábúakat, viszont megeszik a gilisztákat is, amik pedig rendkívül hasznos állatnak számítanak. Ezenkívül elcsúnyítják a kertünket, felforgatják a földet, a pázsitot és még a növényeinkben is képesek kárt tenni. A vakondok ellen már ősidők óta igyekeznek az emberek védekezni. Erre manapság már számos módszer létezik, de ajánljuk, hogy ezek közül inkább a környezetbarát és elriasztó módszereket válasszuk, mint azokat, melyekkel elpusztítjuk őket. Az egyik ilyen védekezés, ami talán a leggyakrabban használatos, a gázolajba vagy petróleumba mártott ruha. Ezt a vakond járatba dugják, és ennek szúrós szaga, messzire elűzi a kisállatot.


hunprobalazs