Vegyszerek nélkül is meg lehet védeni a szobanövényeket

A gombabetegségek, a különböző kártevők, valamint a makro- és mikroelemek hiánybetegségei legfőképp azoknál a növényeknél jelentkeznek, amelyek legyengültek. Bizonyára azok az emberek, akik a lakásban nevelnek növényeket tudják, hogy a virágokat vegyszerek nélkül is meg lehet védeni a betegségektől.

A szobanövények körében a levéltetű a legelterjedtebb kártevő, általában zöld vagy fekete színben jelennek meg a leveleken. Ezt a kártevőt szabad szemmel is felismerheti, legfőbb tulajdonsága, hogy nagyon lassan mozog. A legrégebbi és leghatásosabb módszer a levéltetveknél, ha a növénynek azt a részét, amelyen a kártevők előfordulnak szappanos vízzel áttörli. Ha vannak, olyan részek ahol a fertőzéstől nem lehet megszabadulni, akkor ajánlott levágni a növény azon részét. Őseink a levéltetű éltüntetése érdekébe 5 liter vízben 50 g timsót oldottak fel, mivel a permetezés után garantált, hogy a kártevők elpusztulnak. A pajzstetű nevű kártevőtől nehéz megszabadulni, mivel a szobanövény részeire tapad, és a testén lévő burok megvédi a környezeti a hatásoktól.

A növény azon részeit, ahol pajzstetvek vannak jelen ajánlott szivaccsal alaposan átdörzsölni, valamint étolajjal bekenni a fertőzött részeket, mert így a kártevők rövid idő alatt megfulladnak. Azonban figyeljen oda arra, hogy az elpusztult pajzstetveket szedje le a növényről. A gombás fertőzések közül a lisztharmat a leggyakoribb megbetegedés a szobanövények esetén. A lisztharmat a növény levelein jelenik meg fehér, szürke foltokban, de ha erősen megfertőzi a növényt, akkor a levelei elszáradnak. A betegségtől könnyen megszabadulhat, ha enyhén sós vízzel vagy zsurlóteával permetezi rendszeresen a növény leveleit. Gondolkozzunk mindig a vegyszer mentes életen, mert megéri!


hunprobalazs