Veszélyes ételek, amit sose adj a macskádnak!

Bármelyik kisállat tulajdonos elmondhatja, hogy kedvence sokkal jobban szereti az emberi ételeket, mint a saját eledelét. Nem ritka látvány, ahogy a macska az asztalnál néhány falatért könyörög, azonban, ha adunk neki, akár az életét is veszélybe sorolhatjuk. Bizonyos élelmiszerek fokozottan veszélyesek a cicákra nézve.

[adsense_id=”1″]

Míg a mazsola egészséges csemege az emberek számára, addig a macskákat meg is mérgezhetjük velük. Azonnali veseleállást okozhat, akárcsak a szőlő. Ha véletlenül lenyelt egyet, 24 órán át figyeljük, jelentkeznek-e a mérgezésre utaló tünetek, mint a hasmenés, gyengeség, hasfájás.

Hagymát tartalmazó ételt adni a cicának szintén nem jó ötlet. A benne lévő hatóanyagok roncsolhatják a vörösvérsejteket, akár vérszegénységet is okozhatnak. A készételekben gyakran hagymaport használnak, ezt se hagyjuk figyelmen kívül. A fokhagyma még ennél is veszélyesebb, hiszen koncentráltan tartalmazza a macska szervezetére ártalmas anyagokat.

Talán nem is kell külön mondani, hogy mennyire ártalmas az állatoknak az alkohol, de előfordulhat, hogy a véletlenül ott hagyott pohárba a cica belekortyol. Mivel a macska jóval kisebb, kevesebb alkoholtól is mérgezést kaphat. Sose adjunk neki teát, se kávét, mert a bennük lévő koffein vizelethajtó hatásával kiszáradást okozhat.

Kis mennyiségben a zsír még hasznos is lehet, de ne szokjunk rá arra, hogy a macskát a húsról levágott cafatokkal etetjük. Gyomorbetegséget, hasmenést, hányást kockáztatunk, jobb, ha a macskák számára kifejlesztett eledeleket adjuk kedvencünknek.


hunprobalazs