Videojátékkal a gyerekek rejtett képességeiért

A legtöbb szülő nincs oda a gondolattól, hogy a gyermeke naphosszakat különféle videojátékokkal töltsön. Viszont, egyes felmérések szerint akár még jótékonya hatással is lehet rájuk.

Ugyanis a legújabb tények szerint általuk sokkal könnyebben vehetik az akadályokat és a valódi személyiségüket is könnyebben megismerhetjük. Az elmúlt években nagyon nagy kampányt hallhattunk annak érdekében, hogy a gyerekek minél kevesebben töltsenek a videojátékok társaságában, ugyanis összefüggésbe hozták őket a agresszió és a személyiségzavar kialakulásával. Viszont, nagyon fontos szülőként felmérnünk a helyzetet és reálisan látnunk a dolgokat, ugyanis attól, hogy mi nem engedjük a gyermeknek, hogy otthon játsszon még játszani fog, pl. a barátoknál. A legújabb felvetések szerint, azok a gyerekek, akik gyermekkorukban sokat töltenek a videojátékok társaságában, azok később a felnőttkorukban sokkal gördülékenyebben vehetik az akadályokat, és még a bennük lakozó rejtett képességeik is a felszínre kerülhetnek.

A szakértők legújabb a flow élményhez hasonlítják a játékélményt. Vagyis egy olyan pszichológiai jelenséget vált ki, amely felfokozott örömérzettel járó állapotba kerítheti a játékost. Ennek következményeként teljesen feloldódik, és így átadja magát teljesen a kedvenc tevékenységének. Ennek következtében a gyermekek, akiket a videojáték a hatalmába kerül teljes mértékbe levetkőzhetik azokat a gátlásokat, melyek a hétköznapokban végig kísérik őket, és a társadalmi normákat is figyelmen kívül hagyhatják. Ebből pedig az következik, hogy a gyerekek igazi személyiségét fedezhetjük fel, és a rejtett képességeit is megfigyelhetjük. A kutatások szerint a játék során megformált karakter nagyban hasonlít a játékos személyiségéhez.


hunprobalazs