Vigyünk be a szervezetünkbe probiotikumot étellel és itallal

A bélflóra ápolása, illetve különféle megbetegedések után való helyreállítása nagyon fontos ugyanis csakis így őrizhetjük meg az egészségünket. Az emberi szervezet maga egy életér, melyben nagyon sok kis lakó található meg.

A gyomorban, illetve a bélrendszerünkben nagy számú mikroorganizmus él, és ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetőlegesen kb. 400-500 különböző fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezeknek a mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó, ugyanis a nagyobbik részük jótékony hatású. Sőt úgy is mondhatnánk, hogy elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ezeknek a jótékony baktériumoknak az emberi szervezet 40-45 %-ot kellene, hogy elérje. Mindehhez szükséges lenne a helyes táplálkozás és a megfelelő életvitel. Ám a magyarországi lakosság csak 12%-ot ér, sőt van, aki ettől is kevesebbet. Amennyiben nem tartjuk magunkat a helyes táplálkozáshoz és a megfelelő életvitelhez, akkor az nagy mértékben lehet kihatással az egészségünkre, illetve ezzel együtt a bélflóránk felborulására és annak károsítására. A béltraktus higiéniájának egészségünk fenntartásához elengedhetetlen.

Nagyon sok olyan élelmiszer van, melyek jótékonyan fejtik ki a hatásukat a szervezetünkre. Ilyen pl. az albán csodának is nevezett, joghurt. Az 1900-as években egy orosz tudós felfigyelt arra, hogy a balkáni helyvidéken, ahol a pásztorok savanyított kecsketejet fogyasztanak, vagyis joghurtot magasabb volt az átlag életkor. Vagyis nagy számban élték meg a 100 éves kort. Ezt azzal magyarázták, hogy a joghurt fogyasztása megváltoztatja a vastagbélben zajló bomlás folyamatát, ugyanis antioxidánst termel, így jótékonyan hat a bélflórára. Ez pedig ténylegesen igaz, hiszen minden joghurtban megtalálható protein, kalcium, illetve B2 vitaminok.


hunprobalazs