Világítás az otthonunkban

Otthonunkban a világítás nagyon lényeges, egyrészt fizikai szükségessége miatt, másrészt a helyiségek  hangulata szempontjából, és optikai szerepük is van. A nagyterű szobákban inkább a lefelé irányuló, míg kis területen inkább felfelé irányuló fényforrás javasolt. A lámpatestek megválasztásakor mindig tartsuk szem előtt, hogy melyik illik otthonunk hangulatához.

[adsense_id=”1″]

A konyhában általában használjunk mennyezeti világítást, de e mellett számos helyi világítás (beépíthető fénycső) koncentráltabb fényt ad, így pl. hasznos, ha megvilágíthatjuk a konyhapultokat. Erre jó megoldást nyújt a beépített spotlámák használata, vagy akár a LED-világítás is.

A nappali szobában leginkább csillárt szoktunk használni, aminél elengedhetetlen az, hogy pontosan mérjük fel a méretarányokat, mert kis szobában furcsán hat egy óriási csillár, míg a nagyszobában egy kicsi, nem beszélve arról, hogy elegendő világítást sem biztosít. A villamos energia takarékos használata érdekében célszerű megosztott kapcsolót felszerelni, illetve pl. állólámpát használni, falikarokat választani, hiszen például televíziózásnál vagy pihenésnél szükségtelen, hogy az egész nappali fényárban ússzon.

A dolgozóban – ami lehet egy külön szoba, vagy csak egy erre kialakított sarok – fontos az asztali lámpa használata. Szemünk védelmében olyan lámpát válasszunk, amelynek ernyője eltakarja az égőt, és arra is nagyon figyeljünk oda, hogy kissé oldalról érkezzen a fény a dolgozó felületre.

Hálószobában inkább a falikarok, kis éjjeli lámpák használata javasolt. A fürdőszobában a nagy világosság tágítja a teret, ami növeli a tisztaság érzetet is.

Az egyéb helyiségeket általában funkciójuk szerint világítsuk meg. Pl. sötét helyen lévő lépcsőket diszkréten világítsuk meg, de egyes kiegészítőkre is felhívhatjuk a figyelmet egy ügyesen felhelyezett világítótesttel.


hunprobalazs